Storpolitisk spil om Colombia
Arbejdsgiverne holdt hånden over Colombia, da FN behandlede brud på faglige rettigheder. LO kritiserer Danmark og EU for dobbeltmoral.
Alene i år er der blevet myrdet 26 faglige tillidsfolk i Colombia. Colombia er verdens farligste land at være fagligt aktiv i.
Det er ikke nogen nyhed. Alene de første fem måneder af 2008 er 26 tillidsfolk blevet dræbt. Ingen af mordene er opklaret.
Alligevel optræder Colombia ikke på den officielle liste over sager, der blev behandlet, da FN’s arbejdsmarkedsorgan, ILO, i sidste uge behandlede overtrædelse af faglige rettigheder på sin årlige konference i Geneve.
Den internationale arbejdsgiverforening blokerede nemlig for, at landet kom på ILO’s liste.
- Der er ingen tvivl om, at der gik storpolitik i sagen. Sandsynligvis var det USA, der reelt blokerede for, at Colombia skulle på listen for brud på ILO’s konventioner, fortæller LO-konsulent Jens Erik Ohrt, der deltog i arbejdet med faglige rettigheder på konferencen.
Dobbeltmoral hos EU
Arbejdsgiverforeningen krævede derimod , at Venezuela blev sat på ILO’s liste over lande som forudsætning for, at Colombias sag blev behandlet. Venezuela er USA’s hovedmodstander i Latinamerika, mens Colombia er stormagtens nærmeste allierede på kontinentet. Arbejdsgiverne ønskede landet indbragt, fordi en række virksomhedsledere er fængslet for deltagelse i et mislykket statskup i 2002.
EU og dermed Danmark var også en del af det politiske spil:
- EU udtalte sig ikke særligt skarpt i debatten om Colombia. Her kan man gætte på, at Spaniens interesser i landet har spillet en vis rolle. EU har ingen problemer med at udtale sig kontant over for lande som Burma eller Belarus. men når der er politiske interesser på spil, bløder man op. Jeg gjorde undervejs den danske regering opmærksom, at det er dybt dobbeltmoralsk, siger Jens Erik Ohrt.
Nye tiltag på vej
LO-konsulenten mener alligevel, at debatten om Colombia sluttede tilfredsstillende:
- Det hele endte med, at Colombia mere eller mindre frivilligt stillede sig frem til behandling af ILO’s komité, selv om de ikke optræder på den officielle liste. Dermed blev problemerne stillet til skue, og landet regering blev nødt til at svare på kritiske spørgsmål. Det var især den colombianske fagbevægelse glad for.
ILO’s særlige ekspertkomité opfordrede Colombia til at gennemføre en række initiativer, der skal gøre det mere sikkert at være fagligt aktiv og styrke den sociale dialog i landet. ILO besluttede a styrke sin overvågning af Collombia gennem sit regionale kontor.