Flere mord i Colombia

Vold mod fagligt aktive i Colombia er blevet et tema i den amerikanske valgkamp. Clintons chefstrateg blev fyret på grund af støtte til en handelsaftale med det urohærgede land.

Volden mod fagligt aktive i Colombia eskalerer og er nu blevet et tema i den amerikanske valgkamp.Volden mod fagligt aktive i Colombia eskalerer og er nu blevet et tema i den amerikanske valgkamp.

Volden mod fagligt aktive i Colombia eskalerer. Mindst 11 tillidsfolk er blevet dræbt alene i år.

Senest blev formanden for en fagforening af minearbejdere i Guajira-regionen, Adolfo González Montes, fundet torteret og myrdet i sit hjem.

Mordene har fået den internationale faglige sammenslutning, ITUC, til at sende en officiel klage over Colombias regering til FN’s arbejdsmarkedsorgan, ILO, for gentagne brud på retten til at organisere sig.

- Der må være en ende på chikanen af fagligt aktive. De ansvarlige må findes og blive stillet for en upartisk domstol. Lovens sanktioner må sikre, at sådanne forbrydelser ikke kan blive begået uden straf, og at colombianske arbejdere frit kan organisere sig uden at komme i livsfare, siger ITUC’s generalsekretær, Guy Ryder.
Colombias præsident Álvaro Uribe kritiseres af flere menneskeretsorganisationer for at holde hånden over de skyldige og støtte paramilitære grupper, der står bag mordene.

Gennem de sidste tyve år er ikke mindre end 2.500 fagligt aktive blevet myrdet i Colombia. Kun i en brøkdel af tilfældene er der faldet dom i sagerne.

I år har fagligt aktive inden for blandt andet metalindustrien, kulminerne, sundhedsvæsnet, bankerne og skolerne mistet livet. Flere af dem blev myrdet under demonstrationer, der netop var rettet mod de paramilitære gruppers hærgen.
Senest er de mange mord blevet et emne i den amerikanske valgkamp.

USA forhandler frihandelsaftale med Colombias regering, der af flere menneskeretsgrupper beskyldes for et medansvar for de mange drab.
Præsidentkandidaten Hillary Clintons chefstrateg Mark Penn måtte søndag gå af, efter afsløringer af at han har arbejdet aktivt for at fremme en frihandelsaftale med Colombia.
Demokraterne Hillary Clinton og Barack Obama er begge modstandere af en handelsaftale med Colombia på grund af de mange overgreb på fagligt og politisk aktive. De bejler samtidig begge til den amerikanske fagbevægelse.

- Jeg vil stemme imod en frihandelsaftale med Colombia, da volden mod fagforeninger i Colombia vil gøre den beskyttelse af arbejdere, som vi insisterer på at have med i den slags aftaler, til grin, siger Barack Obama i en tale sidste uge til den faglige landsorganisation AFL-CIO i Pensylvannia, hvor der er primærvalg den 22. april.