Kina og Colombia er tvivlsomme rollemodeller
Verdensbanken anbefaler deregulering af arbejdsmarkedet for at skabe økonomisk vækst og hylder lande med faglig undertrykkelse. Absurd, mener 3F.
Unge kinesiske piger arbejder i døgndrift i Kinas eksportzoner. God idé, mener Verdensbanken. (Foto: Søren Zeuth.) Verdensbanken spiller hasard med sin troværdighed i en ny opgørelse over, hvilke lande der er bedst til at skabe arbejdspladser.
Eksempler til efterfølgelse er ifølge verdensbanken lande som Kina, hvor staten styrer fagforeningerne, og Colombia, som har kedelig verdensrekord i antal myrdede fagforeningsfolk. Sammen med Saudi Arabien, hvor kvinder er udelukket fra en række job, ligger de placeret bedre end en række lande i Vesteuropa.
Fjern beskyttelse af arbejdere
Listen kaldet "Doing Business2008" består af en række indikatorer, herunder hvor let det er at beskæftige arbejdskraft. Og når det kommer til "employing workers", så er vejen til økonomisk vækst at fjerne begrænsninger i arbejdstid, at reducere minimumslønningerne og at annullere arbejderbeskyttelse i forbindelse med afskedigelser for at nævne noget af kriterierne.
- Det kan da godt være, at deregulering af arbejdsmarkederne kan skabe økonomisk vækst, men formentlig kun for nogle ganske få og på bekostning af de mange, hvis arbejdskraft udnyttes, siger international sekretær i 3F Sune Bøgh i en kommentar til opgørelsen.
Haiti ligger højere end Danmark
- Det er jo helt absurd, at et land som Haiti, et af verdens fattigste og voldeligste, har høje karakterer for at skabe arbejdspladser og er højere på listen end Danmark, Sverige og Finland. Det betyder jo, at man har svært ved at tage sådanne lister alvorligt. Problemet er imidlertid, at der normalt er autoritet omkring Verdensbanken, så det er da bekymrende, at deregulering er det redskab, man direkte eller indirekte anbefaler, siger han.
Gør som i Georgien!
Opgørelsen er udarbejdet af International Finance Corporation, der er en del af Verdensbanken. Den er, hedder det, baseret på objektive kriterier på, hvor let eller besværligt det er at starte virksomhed i 178 lande.
En rigtig højdespringer på listen er den tidligere Sovjet-republik Georgien, der præsenteres som en model til efterfølgelse. Det skyldes en ny lov, som tillader afskedigelse af arbejdere uden grund og giver arbejdsgivere en række muligheder for at annullere kollektive aftaler. Georgiske fagforeninger er som følge af loven blevet marginaliseret og kan blive forbudt, hvis de skubber til "sociale konflikter," ifølge den globale faglige sammenslutning ITUC.
ITUC noterer i en pressemeddelelse, at Verdensbanken med sin "Doing Business" anbefaler en meget farlig model for reformer på arbejdsmarkedet.