Sund mad er som EPO til skoleelever
Efter to måneder med sund mad i skolen havde teenagere i Vejle meget mere protein i blodet og meget mere energi. Sund skolemad skal være gratis, fastslår næstformand i 3F.
Sund mad til 8. klasses elever i Vejle har blandt andet betydet flere proteiner og dermed mere energi. (Arkivfoto) Overlæge Henrik Hey fra Vejle Sygehus har nu dokumenteret, at sund mad i skolen skaber både mere energiske og sundere elever.
Elever i blandt andet 8. klasse på Damhavens Skole i Vejle fik i to måneder af 2006 adgang til frugt midt på formiddagen og salat, kylling, gulerødder og andet sundt i spisefrikvarteret. Og da Henrik Hey sammenlignede blodprøverne fra før og efter, viste det sig, at der var meget mere protein i blodet hos de sunde spisere.
- Sund mad er lige så godt som EPO. Vi konstaterede flere æggehvidestoffer (proteiner) i blodet, og de er med til at fremme vækst og opbygning af de unges celler. Vi fandt en højere blodprocent, og flere blodlegemer er jo kort sagt med til at skaffe mere ilt til hjernen. Derudover fandt vi også flere stoffer, der øger muskelmassen og sætter mere gang i stofskiftet, fortæller Henrik Hey.
Mangler D-vitamin
- Men desværre fandt vi også ud af, at de unge alle sammen lider af mangel på D-vitamin. Her kan man spise forskellige slags fisk, drikke minimælk, spise kylling og æg, men det klares ikke uden et vitamintilskud, siger Henrik Hey, der i øjeblikket kæmper med EU for generelt at få godkendt en langt højere D-vitamindosis.
Hans undersøgelser viste også, at 15 procent af eleverne aldrig spiste morgenmad, og lige så mange droppede også frokosten.
Henrik Hey søger nu også penge til et skolemads-projekt, der skal involvere 2.100 skoleelever i Region Syd og give mulighed for at følge eleverne i mere end de to måneder, som Vejle-forsøget varede.
Lærerne mærkede det
- De unge siger selv, at de følte sig mere friske og veloplagte, og det samme siger deres lærere, fortæller skoleleder Anne Gullbech fra Damhavens Skole.
De positive erfaringer med forsøget har siden ført til, at skolen nu har skiftet skoleboden ud med en kantine, hvor maden er sundere, uden at der efter Anne Gullbechs mening er kommet helt nok fibre i grovbollen endnu.
- Jeg synes, alle bør have adgang til et sundt måltid mad i skolen. Men det skal ikke være gratis, for så kan maden let blive lidt leget med og smidt rundt med. Men det vil være fint med et offentligt tilskud, så priserne kommer ned, siger Anne Gullbech, der - trods de gode resultater - har måttet konstatere tilbagefald hos en del af eleverne i projektet.
Gratis skolemad
3F-næstformand Jane Korczak påpeger også, at sund skolemad ikke må være en økonomisk belastning for forældrene.
- Det nye regeringsgrundlag siger, at der skal være mulighed for, at der kan købes et sundt måltid mad i dagtilbud og skoler. Men tror nogen på, at familier med en i forvejen stram økonomi har råd til at betale 1.000 til 1.500 kroner for, at deres børn kan få et sundt måltid mad? Skolemaden skal simpelthen være gratis, påpeger Jane Korczak.