Hjort sylter ulovlig aktivering

Aktiveringsprojekter i syv kommuner er erklæret ulovlige i år. Beskæftigelsesministeren bebuder ny undersøgelse og bliver beskyldt for nøl af 3F.

Socialforskningsinstituttet skal nu - for anden gang på to år - undersøge, hvordan kommunerne lever op til pligten om at sørge for at aktiveringsprojekter og -fabrikker overholder loven.Socialforskningsinstituttet skal nu - for anden gang på to år - undersøge, hvordan kommunerne lever op til pligten om at sørge for at aktiveringsprojekter og -fabrikker overholder loven.

28 kommuner er de seneste fem år blevet sat på plads af tilsynsmyndighederne, fordi de er blevet taget i at sætte ledige i sving med konkurrenceforvridende produktion eller andre former for ulovlig aktivering.

Syv af eksemplerne er fra i år, hvor Farum, Brønderslev, Børkop, Brædstrup, Holbæk, Odense og Esbjerg har fået besked om, at deres aktivering foregik i strid med loven - og i sidste uge fik Herning Kommune kritik for sit samarbejde med private virksomheder om aktivering af ledige.

De mange sager får nu beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen længere frem på banen.

I et svar til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg oplyser ministeren, at Socialforskningsinstituttet nu - for anden gang på to år - skal undersøge, hvordan kommunerne lever op til pligten om at sørge for at aktiveringsprojekter og fabrikker overholder loven.

"Jeg ser frem til at læse om resultaterne af Socialforskningsinstituttets undersøgelse", skriver ministeren i svaret, der er rejst af Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Jørgen Arbo Bæhr.

Ren syltekrukke

3F kalder beskæftigelsesministerens svar en syltekrukke og en hån mod retssikkerheden. I stedet for flere undersøgelser og andre hjørnespark efterlyser 3F et lovindgreb, der udløser økonomisk straf til kommuner, der bryder loven.

- De mange sager om ulovlig aktivering viser, at kommunerne er ligeglade. Medmindre private firmaer rejser sager om prisdumping ved domstolene, er der ingen konsekvenser for kommuner, der aktiverer ledige i strid med loven, siger Poul Hansen, der er arbejdsmarkedspolitisk sekretær i 3F.

- Når beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har den mindste mistanke om, at ledige ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, er han øjeblikkelig parat med stramninger af reglerne og hårde sanktioner. Når kommuner bryder loven, sker der intet, fortsætter han.

Masser af vejledning

Ifølge beskæftigelsesministeren er der de senere år foretaget en lang række initiativer for at mindske risikoen for ulovlig aktivering.

I sit svar til Folketinget gør ministeren blandt andet opmærksom på, at Arbejdsmarkedsstyrelsen siden 2004 har udsendt tre vejledninger til kommunerne om, hvordan man overholder loven.

Dertil kommer tilbud til kommunerne om at komme på kursus i at overholde lovgivningen - samt en undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, der blev offentliggjort i marts 2006. Undersøgelsen konkluderede blandt andet, at der fandtes aktiveringsfabrikker med produktion eller serviceydelser i langt de fleste kommuner.

- På den baggrund forstår jeg slet ikke, at der er behov for flere undersøgelser eller mere vejledning til kommunerne. Ministeren har med kommunalreformen en oplagt lejlighed til at indføre sanktioner mod de nye store kommuner i tilfælde af lovbrud. Men det kan jo være ministeren bliver klogere, når han får den nye undersøgelse præsenteret, siger Poul Hansen.