Foreslår straf for ulovlig aktivering

28 kommuner er taget i at sende ledige i ulovlige aktiveringsprojekter de seneste år. Det får Enhedslisten til at fremsætte forslag om straf for lovbrud i kommunerne.

Ministeren har sendt cirkulære efter cirkulære ud til kommunerne. SFI udsendte en rapport i 2005. Alligevel er 28 kommuner taget i ulovlig aktivering de seneste fem år - syv af dem i år. Der er ikke brug for rapporter og syltekrukker. Der er brug for handling, siger Enhedslistens Jørgen Arbo Bæhr.Ministeren har sendt cirkulære efter cirkulære ud til kommunerne. SFI udsendte en rapport i 2005. Alligevel er 28 kommuner taget i ulovlig aktivering de seneste fem år - syv af dem i år. Der er ikke brug for rapporter og syltekrukker. Der er brug for handling, siger Enhedslistens Jørgen Arbo Bæhr.

Enhedslisten fremsætter snart forslag i Folketinget om økonomisk straf til kommuner, der sender ledige i ulovlig aktivering på aktiveringsfabrikker og i serviceprojekter.

Det sker i kølvandet på, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu vil bede Socialforskningsinstituttet om endnu en undersøgelse om ulovlig aktivering.

Ministeren har bebudet endnu en undersøgelse, fordi syv kommuner alene i 2006 har fået kritik fra tilsynsmyndighederne på grund konkurrenceforvridende aktiveringsprojekter.

- Ministeren har sendt cirkulære efter cirkulære ud til kommunerne. SFI udsendte en rapport i 2005. Alligevel er 28 kommuner taget i ulovlig aktivering de seneste fem år - syv af dem i år. Der er ikke brug for rapporter og syltekrukker. Der er brug for handling, siger Enhedslistens Jørgen Arbo Bæhr.

- Beskæftigelsesministeren skriver, at han ser frem til at læse sin nye rapport. Han kan også se frem til behandling af det forslag, som Enhedslisten fremsætter lige efter jul. Forslaget går ud på, at kommunernes ulovlige aktivering i fremtiden skal straffes økonomisk, fortsætter han.

3F enig

Økonomisk straf til kommuner, der bryder loven om, hvad man må sætte ledige til, har længe været et ønske fra 3F.

Tilsynsmyndighederne har - alene i 2006 - erklæret aktiveringsprojekter i Farum, Brønderslev, Børkop, Brædstrup, Holbæk, Odense og Esbjerg ulovlige.

Brønderslev, Odense og Esbjerg er blevet knaldet for at sætte ledige til at gøre rent for borgere til lavpris, som private rengøringsvirksomheder ikke kan måle sig med.

Brædstrup, Børkop, Farum og Holbæk har måttet erkende, at produktion for private firmaer i kommunernes aktiveringsfabrikker var konkurrenceforvridende og dermed ulovlige.

Seneste sag er om Herning Kommune. Her er truffet en tvetydig afgørelse om, at kommunen ikke kan dokumentere, at aktiveringen i byen følger markedsprisen og dermed er lovlig.