Hjort: Aktivering har positiv effekt
Det er misvisende, når flere medier bringer historier om, at aktivering ikke skaffer ledige i job, og at for meget aktivering ligefrem hindrer muligheden for beskæftigelse. Det er Beskæftigelsesministeriet, som nu afviser de konklusioner, der er draget på baggrund af rapporten 'Fra aktivering til beskæftigelse' fra Socialforskningsinstituttet.
Rapporten er ifølge ministeriet ikke en evaluering af, om aktivering virker, men alene en beskrivelse af hvordan de aktiverede senere klarer sig.
”Der sammenlignes ikke med grupper, der ikke har været i aktivering, ligesom det ikke vurderes, hvordan de ledige ville have klaret sig, hvis de ikke var blevet aktiveret. Det kan derfor ikke konkluderes, at aktivering ikke skaffer ledige i arbejde,” skriver Beskæftigelsesministeriet.
- Flere analyser viser samstemmende, at aktivering har en positiv jobeffekt, men at nogle aktiveringsredskaber virker bedre end andre. For eksempel ved vi fra flere undersøgelser, at privat jobtræning er det redskab, der har størst effekt og gør mange ledige selvforsørgende. Men også offentlig jobtræning og uddannelsesaktivering hjælper ledige i job. Og så må vi ikke glemme, at aktivering også har en meget klar motivationseffekt. Vi kan se, at mange ledige kommer i job op til det tidspunkt, hvor de skulle have været i aktivering, siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).
Heller ikke meldingen om, at jo længere man er i aktivering, jo sværere er det at komme i job, holder. Det vil altid blive sværere at komme i job, jo længere man har været væk fra arbejdsmarkedet, uanset om man har været i aktivering eller ej, konstaterer ministeriet.
Hele rapporten kan findes på Socialforskningsinstituttets hjemmeside: www.sfi.dk