Odense kommune taget i ulovlig aktivering
Konkurrenceforvridende. Sådan stempler tilsynsmyndighederne rengøringsaktivering i Odense. Kommunen er dermed kommune nummer 28 med ulovlig aktivering.
I august beskrev Fagbladet 3F, hvordan rengøringsfirmaet Ren Responsa Service følte sig forbigået, når Odense Kommune kunne bruge aktiverede til at gøre rent hos pensionister og sociale klienter i stedet for at bruge eksempelvis Ren Responsa Service. (Foto: Niels Nyhom) Odense Kommune blev forleden nummer 28 blandt kommuner, der har bedrevet konkurrenceforvridende aktivering i strid med loven.
Det er tilsynsmyndighederne i skikkelse af det regionale arbejdsmarkedsråd på Fyn, der har afgjort, at Odense Kommunes rengøringsprojekt er ulovligt.
Rengøringsprojektet, hvor ledige blev sat til at gøre rent, skovle sne og ordne haver for pensionister, overholder ikke reglerne for, hvordan man fastsætter den rigtige markedspris på det arbejde, de ledige bliver sat til.
En kommune, der lader ledige udføre almindeligt arbejde for kontanthjælpen, skal ifølge reglerne fastsætte en pris, der svarer til markedsprisen. Ellers kan kommunale aktiveringsprojekter risikere at komme til at udkonkurrere private firmaer, der udfører samme opgaver.
På den baggrund er der hidtil 28 kommuner, der er blevet knaldet af tilsynsmyndighederne for at sætte ledige i aktivering til dumpingpris eller på urealistiske vilkår.
Privat firma trykket
Det er Landsorganisationen af Arbejdsledige, der i sin tid klagede over Odense Kommunes projekt. Men også et privat firma har følt sig klemt af aktiverede, der blev sat til at gøre rent.
I august beskrev Fagbladet 3F, hvordan rengøringsfirmaet Ren Responsa Service følte sig forbigået, når Odense Kommune kunne bruge aktiverede til at gøre rent hos pensionister og sociale klienter i stedet for at bruge eksempelvis Ren Responsa Service.
Beskæftigelseschef i Odense Kommune Jørgen Peter Holst afviste dengang, at der var tale om nogen form for ulovlig brug af de ledige, og at Odense Kommune snyder private firmaer for ordrer på grund af aktiveringsprojektet.
Firma glad for afgørelse
På den baggrund er Ren Responsa Service glad for afgørelsen:
- Nu har Odense Kommune fået tilsynsmyndighedernes ord for, at rengøringsprojektet er konkurrenceforvridende. Det må kommunen jo acceptere, siger Lars K. Poulsen, der er direktør for Ren Responsa Service.
Rengøringsdirektøren ser imidlertid optimistisk på fremtiden.
- Vi har fået mere at lave i den seneste tid. Jeg kan ikke dokumentere det, men det er min fornemmelse, at det skyldes mangel på aktiverede i Odense Kommune, siger Lars K. Poulsen med henvisning til, at også Fyn har mærket opsvinget og de faldende ledighedstal.