Ledige samlede ulovligt Stelton-kaffekander

Det var ulovligt, da ledige i Holbæk blev sat til at samle Stelton-kaffekander for kontanthjælpen. Det har tilsynsmydighederne afgjort efter klagesag om konkurrenceforvridning.

Ledige og andre sociale klienter i Holbæk er gennem de senere år blevet sat til at samle kaffekander for virksomheden Stelton, når de er mødt i aktivering på "Fabrikken" i Holbæk.Ledige og andre sociale klienter i Holbæk er gennem de senere år blevet sat til at samle kaffekander for virksomheden Stelton, når de er mødt i aktivering på "Fabrikken" i Holbæk.

Ledige i Holbæk Kommune har nu fået tilsynsmyndighedernes ord for, at de er blevet sendt i aktivering på ulovlig vis ved at udføre produktion for det private firma Stelton til dumpingpris.

Det fremgår af en afgørelse fra Arbejdsmarkedsrådet for Vestsjælland om aktiveringsprojektet "Fabrikken", som Arbejdsmarkedsrådet giver stemplet "konkurrenceforvridende".

Ledige og andre sociale klienter i Holbæk er gennem de senere år blandt andet blevet sat til at samle kaffekander for virksomheden Stelton, når de er mødt i aktivering på "Fabrikken" i Holbæk.

Det er AOF Holbæk, der har stået for driften af aktiveringsprojektet, og ulovlighederne bestod i, at aktiveringsprojektet tog en alt for lav pris, når Stelton fik fremstillet sine kaffekander af de ledige.

Landsorganisationen af Arbejdsledige indklagede i forsommeren aktiveringsprojektet i Holbæk for tilsynsmyndighederne, og samtidig kritiserede 3F projektet.

Kritikken førte til, at produktionen for Stelton blev stoppet i juli, men det skete uden anerkendelse af ulovligheder.

- Vi har gennem hele forløbet været opmærksomme på, at vi ikke laver konkurrenceforvridende produktion. Men der er rejst tvivl om projektet. Derfor stopper vi det. Men der er ikke tale om nogen stor produktion, sagde AOF's projektchef Kurt Elsbjerg til Nyhedsbrevet 3F i juli.

Sjældne indrømmelser

I 3F er arbejdsmarkedspolitisk sekretær Poul Hansen godt tilfreds med afgørelsen fra tilsynsmyndighederne.

- Der findes alt for mange ulovlige aktiveringsprojekter, men det er yderst sjældent, at de ansvarlige firmaer og kommuner vil erkende ulovligheder og konkurrenceforvridning, før tilsynsmyndighederne afgør sagerne, siger han.

Mindst 26 danske kommuner har ifølge tilsynsmyndighederne brudt loven og sendt ledige i ulovlig aktivering de seneste år. Syv af sagerne er fra 2006, og endnu flere klagesager er på vej.

- Der findes aktiveringsfabrikker og tilbud til borgerne om havehjælp eller anden service udført af ledige i 250 kommuner. Det viste en undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet tidligere i år. På den baggrund er det særdeles bekymrende, at sager om ulovligheder kommer frem gang på gang, siger Poul Hansen.

3F foreslog sidste år bødestraf eller lignende sanktioner mod kommuner, der bliver afsløret i at bryde loven.

Fakta: ulovligt.

Arbejdsmarkedsrådet for Vestsjælland har erklæret Stelton-aktiveringen i Holbæk konkurrenceforvridende og dermed ulovlig med følgende begrundelse:

"Afgørelsen begrundes med, at det vurderes, at prisen for ydelserne anses for lavere end ellers. Ved afgørelsen er det tillagt vægt, at de samlede omkostninger, herunder direkte og indirekte omkostninger ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsens vejledning om afsætning af produktion i forbindelse med kommunernes særlige projekter for ledige, ikke er dokumenteret ved beregningen af priserne for ydelserne."

Kilde: afgørelse fra Arbejdsmarkedsrådet for Vestsjælland af 25. oktober 2006