3F: Chiquita giver dødsplantage lang snor

Plantage med Chiquita-bananer hærges af mord og undertrykkelse. Det multinationale selskab gør alt for lidt for at sikre arbejdernes sikkerhed, mener 3F.

- Flere arbejdere er i yderste livsfare. Efter mordet på Miguel Ramirez er endnu en fagligt aktiv på plantagen blevet forsøgt myrdet. Derfor bør Chiquita sende et klart signal om, at dette her er fuldstændigt uacceptabelt, siger Sune Bøgn, international sekretær i 3F. (Arkivfoto)- Flere arbejdere er i yderste livsfare. Efter mordet på Miguel Ramirez er endnu en fagligt aktiv på plantagen blevet forsøgt myrdet. Derfor bør Chiquita sende et klart signal om, at dette her er fuldstændigt uacceptabelt, siger Sune Bøgn, international sekretær i 3F. (Arkivfoto)

Mord, overfald, voldtægt, dødstrusler, fyringer.

Listen over overgreb mod arbejderne hos firmaet Frutera Internacional i Guatemala er alenlang. Firmaet leverer bananer til det multinationale selskab, Chiquita. Og banangiganten gør alt for lidt for at hindre vold og undertrykkelse af de fagligt aktive. Det mener 3F, der nu opfordrer selskabet til nu at skride hårdt ind over for firmaet.

2. marts blev bananarbejderen Miguel Ramírez myrdet. Han var medstifter af fagforeningen på firmaets plantage Olga Maria, der leverer bananer til Chiquita fra Guatemalas sydkyst. Flere andre fagligt aktive er blevet truet og overfaldet. Alligevel har Chiquita fastholdt firmaet som leverandør.

Kendte til overgreb

- Siden november sidste år har Chiquita kendt til voldelige overgreb og dødstrusler mod bananarbejdere hos leverandøren. Men selskabet har valgt at forholde sig passivt. Det er meget kritisabelt, siger Sune Bøgh, international sekretær i 3F.

Terroren mod bananarbejderne begyndte, da de dannede fagforeningen Sitrabansur i juni 2007. I november oplevede de fagligt aktive på plantagen at blive mødt af bevæbnede vagter, der tvang dem til at skrive under på, at de ville droppe fagforeningen. 24 arbejdere, der nægtede, blev fyret.

Da arbejdsretten senere besluttede at de fyrede skulle genansættes, benægtede arbejdsgiveren ethvert kendskab til arbejderne. Desuden modtog flere at de fagligt aktive dødstrusler. En tillidsmand forsvandt. Hans skæbne er stadig uvis.

Chiquita vil undersøge sagen

Ifølge Sitrabansur står firmaet desuden bag et brev til lokalsamfundet om at drive navngivne "ballademagere" - de fagligt aktive - ud af området.

Chiquita blev senest præsenteret for de mange overgreb på et møde 22.-23. januar med den internationale brancheorganisation for landarbejdere, IUF og bananarbejdernetværket i Mellemamerika, Colsiba.

Selskabet lægger vægt på, at det ikke er bevist, hvem der står bag de voldelige overgreb.

- Der er fortsat usikkerhed om en del oplysninger. Da vi tidligere undersøgte sagen, fandt vi flere unøjagtigheder i de påstande, der var kommet frem. Derfor vil vi bruge den tid, der er nødvendig for at lære sagen ordentligt at kende, siger George Jaksch, etisk direktør i Chiquita.

Arbejdere er i livsfare

Det svar tilfredsstiller ikke 3F.

- Flere arbejdere er i yderste livsfare. Efter mordet på Miguel Ramirez er endnu en fagligt aktiv på plantagen blevet forsøgt myrdet. Derfor bør Chiquita sende et klart signal om, at dette her er fuldstændigt uacceptabelt. Alene leverandørens behandling af de fyrede bananarbejdere og afvisning af arbejdsrettens krav burde være nok til, at Chiquita distancerer sig fra firmaet - uanset hvem, der står bag overfald og mord mod de faglige ledere, siger Sune Bøgh.

Han understreger, at det er alment kendt, at det er livsfarligt at være fagligt aktiv på Guatemalas sydkyst. Ejeren af det omstridte firma, Fernando Bolanos, har desuden ry for at være indædt modstander af fagforeninger.

Chiquita underskrev i 2001 en international aftale med IUF og Colsiba om at sikre arbejdernes grundlæggende rettigheder - også hos underleverandører.