Bølge af terror mod bananarbejdere

En tillidsmand er blevet myrdet og flere andre overfaldet på en plantage, der leverer bananer til frugt-giganten Chiquita.

Mordet er langt fra det eneste overgreb på bananarbejderne og deres familie i år. Fagforeningsformandens datter, Sandra Isabel Ramirez, blev 2. februar overfaldet af fire mænd. De udspurgte hende om faderens faglige aktiviteter. Derefter blev hun voldtaget. (Arkivfoto.)Mordet er langt fra det eneste overgreb på bananarbejderne og deres familie i år. Fagforeningsformandens datter, Sandra Isabel Ramirez, blev 2. februar overfaldet af fire mænd. De udspurgte hende om faderens faglige aktiviteter. Derefter blev hun voldtaget. (Arkivfoto.)

Bananarbejdere på Guatemalas sydkyst oplever i disse uger en bølge af vold og terror.

Sent søndag aften 2. marts i år trængte bevæbnede mænd ind i den fattige bananarbejder Miguel Ramirez’ hjem i Esquintla-provinsen og dræbte ham.

Ramirez var sidste år med til at oprette fagforeningen Sitrabansur på plantagen Olga Maria, der leverer bananer til det multinationale selskab, Chiquita.

Fyringer og trusler i november

Mordet er den foreløbige kulmination på en række voldelige overgreb på de fagligt aktive bananarbejdere i området. Dødstrusler har længe været en del af hverdagen for de fagligt aktive.

Allerede i november 2007 råbte 3F vagt i gevær, da væbnede sikkerhedsfolk tvang de fagligt aktive på plantagen til at skrive under på, at de ville melde sig ud af fagforeningen. Dem, der nægtede at skrive under, blev fyret.

- Mange bananplantager flytter til Guatemalas sydkyst for at undgå fagforeninger. Når arbejderne så organiserer sig, ser vi at de hårde metoder kommer i brug. Guatemala er ved at udvikle sig til et af de værste lande i verden for fagligt aktive, og det er vigtigt, at der bliver sat ind for stoppe volden nu, siger Sune Bøgh, international sekretær i 3F.

3F støttede indtil sidste år bananarbejderne på Guatemalas sydkyst gennem et Danida-projekt. Forbundet har nu sendt protestbreve til Chiquita og til Guatemalas nyvalgte præsident, Álvaro Colóm.

Formandens datter blev voldtaget

Mordet er langt fra det eneste overgreb på bananarbejderne og deres familie i år. Fagforeningsformandens datter, Sandra Isabel Ramirez, blev 2. februar overfaldet af fire mænd. De udspurgte hende om faderens faglige aktiviteter. Derefter blev hun voldtaget.

Lørdag 9. marts blev endnu et medlem af fagforeningens ledelse overfaldet. Alberto Lopez Perez måtte flygte ud af sit hjem, da seks mænd trængte ind for at overfalde ham. Han er nu gået under jorden med sin familie.

Ingen løfter fra Chiquita

Chiquita har underskrevet en international aftale med fødevareforbundet IUF om at faglige rettigheder skal respekteres - også hos leverandørerne.

Chiquita vil ikke love, at de voldelige overfald får konsekvenser for firmaet.

- Vi tager sagen meget seriøst. Men indtil videre har vi ikke modtaget nogen sikre informationer - kun alvorlige beskyldninger mod leverandøren af bananer. Vi vil bruge den nødvendige tid på at komme til bunds i sagen, siger Chiquitas direktør for etisk ansvarlighed, George Jaksch, til Nyhedsbrevet 3F.

Selskabet blev orienteret om en række overgreb på plantagen allerede 22.-23. januar af IUF, International brancheorganisation for fødevareforbund, og det regionale netværk af bananforbund, Colsiba.

Ejeren af den omstridte plantage, Fernando Bolaños, var i slutningen af 90’erne ansvarlig for at omkring 100 fagligt aktive ledere måtte gå under jorden efter arrestordrer.

Chiquita-bananerne fra Olga Maria sælges i supermarkeder i USA.

Hjælp fra Danmark

En række danske fagforeninger har sendt protester af sted til Guatemala. Blandt andre LO i Viborg.

- Det er rystende, at sådan noget kan foregår i 2008 uden at det internationale samfund griber ind. Jeg synes, at vi fra dansk fagbevægelse skal forsøge at tage ansvar for at nogle af de her udsatte folk bliver bragt i sikkerhed, siger Stanley Bach, formand for LO i Viborg.