Guatemala har brug for støtte
Mord på fagligt og politisk aktive hærger i Guatemala. Danske organisationer opfordrer politikere til at fastholde bistand. De får støtte fra venstrefløjens partier.
Carlos Enrique Cruz Hernandez er en af de fagligt aktive, der er blevet myrdet i Guatemala i år. Fortsæt den danske bistand til Guatemala.
Sådan lyder opfordringen fra 3F og fem andre danske organisationer til regeringen. De har sendt et åbent brev til Udenrigsminister Per Stig Møller, udviklingsminister Ulla Tørnæs og Folketingets Udenrigspolitiske udvalg.
Den danske bistand til landet ophører efter planen i løbet af de næste to år. Baggrunden er, at Guatemala har sneget sig over Danidas officielle fattigdomsgrænse og dermed ikke kan modtage bistand. Men det kan få katastrofale konsekvenser for landet, hvor den politiske vold er eskaleret de seneste måneder, mener de seks organisationer.
Brug for støtte
- Guatemalas befolkning har ventet forgæves på fremgang inden for menneskerettigheder og fred siden borgerkrigen sluttede i 90’erne. Sidste år blev der for første gang valgt en præsident, der ikke er tilknyttet landets militær. Men han har brug for støtte fra civilsamfundet, hvis fattigdommen skal nedbringes og optrapningen af vold skal stoppes, siger Sune Bøgh, international sekretær i 3F.
Han henviser til, at Danmark tidligere har fraveget reglen om, at et land med en økonomi over fattigdomsgrænsen ikke kan modtage bistand. Det skete da Folketinget i begyndelsen af 90’erne besluttede at støtte Sydafrika efter Apartheids fald.
- Der er brug for en lignende Lex Guatemala, som kan sikre støtte til demokratiske kræfter i den meget skrøbelige situation, landet befinder sig i, mener Sune Bøgh.
Ud over 3F kommer opfordringen fra Mellemfolkeligt Samvirke, Dansk Handicapforbund, DUI - Leg og Virke, Mellemamerika Komitéen og Ulandsorganisationen for Bæredygtig Udvikling. De er alle involveret i udviklingsbistand i det centralamerikanske land.
Lykketoft støtter forslag
Mogens Lykketoft, udenrigsordfører for Socialdemokraterne,
- Jeg er helt enig i forslaget. Selv om hovedretning i den danske bistand er Afrika, er der gode grunde til også at have fokus på Mellemamerika – ikke mindst på grund af krænkelser af menneskerettighederne, som vi er vidne til, siger Mogens Lykketoft til 3F Internationalt.
Den tidligere udenrigsminister er dog skeptisk med hensyn til de konkrete muligheder:
- Regeringen tager os kun med på råd i meget beskedent omfang, når det gælder udenrigs- og udviklingspolitikken. Jeg håber, at vi kan samle oppositionens partier i en anbefaling af at genoverveje støtten til Guatemala, siger Mogens Lykketoft.
Også Enhedslisten støtter forslaget. Partiet har stillet spørgsmål til Udenrigsminister Per Stig Møller om, hvordan Guatemala kan presses til at sikre menneskerettighederne i forbindelse med EU's nuværende forhandlinger om frihandelsaftaler med landet.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udviklingsminister Ulla Tørnæs.
Fagligt aktive myrdes
Guatemala er et af de lande i verden, hvor det er farligst at være aktiv i en fagforening. Alene i år er mindst syv fagligt aktive blevet myrdet. Senest blev Sergio Miguel Garcia, faglig sekretær i sundhedsarbejdernes fagforbund, SNTSG, skudt ned og dræbt på vej til arbejde 13. maj.
Andre politisk aktive i partier, bonde- og indianerbevægelser og ngo’er oplever den samme form for forfølgelse, lyder det i brevet til politikerne. 10 år efter borgerkrigens afslutning er landet præget af ekstrem social ulighed, vold, kriminalitet, korruption, og narkohandel.
En af de årsager til, at Guatemala er kommet over Danidas fattigdomsgrænse er, at flere millioner guatemalanske migrantarbejdere bor i USA og sender penge hjem til deres familier.
Læs det åbne brev
Læs det åbne brev