Chiquita beskyldes for at fyre forgiftede arbejdere
Først blev bananarbejdere på Chiquita-plantage forgiftet. Siden blev de fyret, lyder anklager mod bananselskabet, der lancerer sig som socialt bevidst.
Enrique Torres fra Honduras arbejdede i flere måneder med giftimprægnerede poser på en Chiquita-plantage. Efter pres fra blandt andre 3F fjernede selskabet kemikalierne i 2005. Men der er fortsat problemer på plantager i Costa Rica. (Søren Zeuth) I Coops butikker sælges Chiquita bananer fra Costa Rica som miljørigtige og etisk korrekte. Det billede får nu en ridse i lakken:
Chiquitas datterselskab i Costa Rica, COBAL, beskyldes for at have fyret to bananarbejdere, Alexander Reyes og Marcos Borge, efter at de sammen med kolleger klagede over svimmelhed, hovedpine og andre symptomer på forgiftning efter arbejde på plantagen Covol.
De arbejdede i plantagen, mens bananplanterne blev sprøjtet med pesticider.
Den lokale fagforening Sitagah og det internationale fødevareforbund, IUF, fortæller, at de forgiftede bananarbejdere blev sendt hjem uden at være blevet undersøgt eller behandlet.
Mange eksempler på forgiftning
Helge Fischer fra den tyske organisation, BanaFair, har undersøgt sagen, og han mener ikke, at der er tale om et isoleret tilfælde:
- Efter adskillige samtaler med arbejderne om deres oplevelser med pesticider, er jeg dybt bekymret over hvor mange, der har oplevet eller set forgiftning på Chiquitas plantager på det seneste, siger Helge Fischer.
Benægter anklager
Chiquita i Costa Rica benægter anklagerne og beskylder til gengæld de fyrede arbejdere for at have bevæget sig ind i områder, hvor der blev sprøjtet mod udtrykkelig ordre.
Bananarbejderne har blandt andet indåndet giften Carbofuran, oplyser IUF.
- Det er klassificeret som et af de allerfarligste kemikalier af verdenssundhedsorganisationen WHO, fortæller Jesper Nielsen, international rådgiver i 3F.
Han bistod, da bananarbejdere i Honduras i 2005 pressede Chiquita til at standse brugen af giftimprægnerede poser på bananplanterne.
Bananarbejderne oplevede blandt andet depressioner, hovedpine og impotens som følge poserne, der var imprægneret med stoffet clorpyrifos.
Sladrehanke fyret
- Chiquita har fremlagt planer om at nedbringe brugen af farlige kemikalier, men det er tilsyneladende ikke lykkedes. Og selskabet lader ikke til at ville acceptere whistleblowers, der sladrer om forholdene. Det er ærgerligt og synd for selskabet, der har gjort meget ud at lancere sig som socialt bevidst, siger Jesper Nielsen.