3F: Chiquita vildleder i giftsag

Banangigant mener, det er ufarligt at genindføre frygtet gift på plantager i Honduras. Vrøvl, mener 3F. Undersøgelser viser tværtimod, at arbejderne bliver syge af giften.

I 2005 slap Enrique Torres af med giftige poser i sit arbejde for Chiquita. Nu er de måske på vej tilbage. (Foto: Søren Zeuth)I 2005 slap Enrique Torres af med giftige poser i sit arbejde for Chiquita. Nu er de måske på vej tilbage. (Foto: Søren Zeuth)

- Jeg fik hovedpine. Jeg kastede op hele tiden. Mine øjne blev irriteret. Jeg blev deprimeret og havde ikke lyst til at arbejde.

Sådan forklarer bananarbejderen Enrique Torres fra Honduras, hvordan det var at arbejde med giftstoffet chlorpyrifos. I flere år brugte Chiquita giften i særlige imprægnerede poser for at holde insekter væk fra bananer. I 2005 lykkedes det at slippe af med giften.

Chiquita: Ingen problemer

Nu mener Chiquita alligevel, at det er sikkert for bananarbejderne at arbejde med giften igen. Derfor er den blevet et tema i de igangværende overenskomstforhandlinger.

- Disse behandlede poser er brugt over hele bananindustrien og har været brugt på Chiquita-plantager i årtier i Costa Ricaa, Panama og Guatemala, ligesom uafhængige plantager, uden konsekvenser for helbredet , siger Michael Mitchell, kommunikationsdirektør til 3F Internationalt.

Han mener, at det er bevist, at stoffet ikke skader bananarbejderne og henviser til, at en komité bestående af læger og andre ansatte fra Honduras' sundheds-, landbrugs- og miljøministerium tidligere godkendte brugen.



Grov fordrejning

Men det er en grov fordrejning af virkeligheden, mener 3F. I 2003 støttede forbundet en uafhængig undersøgelse af 94 bananarbejdere fra Chiquita i Honduras, foretaget af et uvildigt arbejdsmiljøinstitut.

- Undersøgelsen viste ganske klart, at giften var årsag til impotens, depression, ildebefindende og selvmordstanker blandt arbejderne. De mistede simpelthen lysten til at leve. Den viste også, at stoffet trængte ind i kroppen på trods af beskyttelsesudstyr, siger Jesper Nielsen, der er international rådgiver i arbejdsmiljø i 3F.

En undersøgelse foretaget af de arbejdere, der producerer giftposerne på en fabrik i Costa Rica, viste lignende klare resultater.

Ikke videnskabeligt

Jesper Nielsen mener, at Chiquita prøver at forsvare brugen af chlorporyfos på et uvidenskabeligt grundlag.

- Der er sat meget stor tvivl ved de studier, der frikender stoffet, mens andre omfattende studier i USA i de senere år har kastet øget mistanke på stoffet. Det har fået det amerikanske miljøagentur til at forbyde anvendelsen i private hjem. Den rapport, som Chiquita henviser til, undersøgte om stoffet var skadeligt, men konstaterede udelukkende om det var direkte dødeligt, og det er jo noget helt andet, siger Jesper Nielsen.