Rigmand tiltales for brug af illegale
En af de store københavnske sager om udnyttelse af illegal arbejdskraft fører nu til tiltale mod bagmanden, direktør Anders Moesgaard, som står til en klækkelig bøde.
Anders Moesgaard brugte også polsk arbejdskraft på sin bopæl. Nu bliver han tiltalt for at bruge illegal arbejdskraft. (Foto: Harry Nielsen) Efter halvandet års efterforskning er Københavns Politi klar til at bringe rigmanden Anders Moesgaard i retten for omfattende brug af illegal, udenlandsk arbejdskraft.
Der er udarbejdet et anklageskrift mod den københavnske direktør, ejendomsbesidder og restauratør, der er tiltalt for i en længere periode at have beskæftiget en række polske arbejdere uden arbejdstilladelse.
Politiassessor Ebbe Arentoft fra Københavns politi oplyser til Nyhedsbrevet 3F, at anklagemyndigheden kræver en klækkelig bøde, som det udtrykkes. Den præcise bødepåstand vil han dog ikke oplyse, idet Anders Moesgaard endnu ikke er præsenteret for anklageskriftet.
- Og det må være ret og rimeligt, at den tiltalte ikke bliver præsenteret for vores påstand gennem medierne, siger Ebbe Arentoft.
Når bøden skal være "klækkelig" skyldes det ifølge anklagemyndigheden den lange periode og antallet af illegalt beskæftigede.
Udstationering eller fup
Sagen mod Anders Moesgaard og hans firma Triple International Aps er en af de mest omfattende med hensyn til brug af ulovlig, udenlandsk arbejdskraft til renovering af stribevis af københavnske ejendomme.
Den første politianmeldelse blev afleveret 24. august 2004 af SiD, der fik kontakt med fem polske arbejdere på en byggeplads i hjertet af København. Siden er der kommet flere politianmeldelser til. Mens fagbevægelsen konstant har hævdet, at de mange arbejdsforhold har været ulovlige, har Anders Moesgaard påstået, at de polske bygningsarbejdere er i Danmark efter udstationeringsbestemmelserne, idet polakkerne formelt er ansat i det polsk indregistrerede firma Gromet. Firmaet har ingen aktivitet i Polen. Fagbevægelsen - og altså nu også politiet - mener, at konstruktionen er skabt alene for at omgå dansk lovgivning.
Mangler retsafgørelser
I fagbevægelsen hilses politiets beslutning om at rejse tiltale velkommen.
- Det er bestemt glædeligt, at politiets grundige efterforskning giver basis for en retssag, siger Bo Rosschou, næstformand i Malernes Fagforening, der har koordineret de københavnske byggefagforeningers indsats over for Anders Moesgaard og hans selskaber.
- Der mangler retsafgørelser på området, hvor man kalder arbejdsforholdene udstationering. Derfor håber vi på en dom, der sender et klart signal til de desværre mange, der gerne vil overtræde lovgivningen og udnytte migrantarbejdere.
Først efter sommerferien
Bo Rosschou håber, at sagen kan berammes som en hastesag.
- Der mangler at blive skabt præcedens, og det kan næsten ikke gå for hurtigt at få afgjort denne sag som en af de meget store sager om misbrug af migrantarbejdere, siger næstformanden.
Dette ønske bliver imidlertid ikke opfyldt.
Ebbe Arentoft oplyser, at sagen næppe kommer for retten på denne side af sommerferien på grund af byrettens berammelsestider og sagens omfang i øvrigt.
Anklagemyndigheden har bedt Københavns Byret om, at der bliver sat halvanden dag af til sagen. Der skal føres tre vidner, hvoraf de to er polske arbejdere.
Det polske firma Gromet meldte sig i maj i fjor ind i Dansk Byggeri og er dermed omfattet af dansk overenskomst.
Det vides ikke, hvor stor aktivitet firmaet har i Danmark i øjeblikket.
- Vi har fået en del meldinger om, at firmaet skulle være i gang og har tjekket et par adresser uden at finde aktivitet, siger Bo Rosschou.