Kræver bedre sikkerhed efter 13 dødsulykker

De mange dødsulykker sidste år skriger til himlen på forbedringer af sikkerheden på byggepladserne, mener BAT-kartellet. De kræver blandt andet id-kort og uddannelse i arbejdsmiljø til alle i byggeriet.

- Antallet af dødsulykker fortæller, at der fortsat er masser af arbejde at gøre for at forbedre sikkerheden, siger arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet Lars Vedsmand.  (Arkivfoto.)- Antallet af dødsulykker fortæller, at der fortsat er masser af arbejde at gøre for at forbedre sikkerheden, siger arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet Lars Vedsmand. (Arkivfoto.)

13 personer døde sidste år under udførelse af byggearbejde. Det er seks flere end i 2006, viser en opgørelse fra arbejdstilsynet.

Det får nu BAT-Kartellet, paraplyorganisation for arbejdere i byggeriet, til at foreslå forbedringer af sikkerheden på byggepladserne.

- Antallet af dødsulykker fortæller, at der fortsat er masser af arbejde at gøre for at forbedre sikkerheden, og at der derfor ikke er grund til at stoppe arbejdet med den handleplan, som beskæftigelsesministeren satte i værk. Der er derimod al mulig grund til at fortsætte og forstærke arbejdet.

Sådan lyder vurderingen fra arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet Lars Vedsmand.

Han har været med i det arbejde med handleplanen, hvor ud over BAT også repræsentanter for arbejdsgivere, bygherrer og Arbejdstilsynet har deltaget.

Arbejdet skal fortsætte

BAT er imidlertid ikke kommet igennem med alle sine forslag til bedre sikkerhed på byggepladserne.

- De mange dødsulykker og de nedslående resultater af Arbejdstilsynets gentagne kontrolaktioner på byggepladser viser, at der skal gøres meget, meget mere. Derfor undrer det os, at Arbejdstilsynet har erklæret arbejdet med handleplanen for afsluttet. For det første er planens aktiviteter ikke alle gennemført, for det andet er sikkerheden ikke forbedret. Derfor skal arbejdet fortsætte, siger Lars Vedsmand.

Han hilser derfor med tilfredshed, at Arbejdstilsynet varsler stramninger af sikkerhedsreglerne.

- Vi har inviteret arbejdsmarkedets parter til et regelforberedende møde i april, hvor vi skal diskutere, hvad der er behov for af stramninger, har kontorchef Sonja Ploug Jensen udtalt.

- Det ser vi frem til, og har Arbejdstilsynet mere i posen, så glæder vi os til det. Vi kommer med en række forslag, som tidligere er skudt ned af enten Arbejdstilsynet eller arbejdsgiverne eller bygherrer, siger Lars Vedsmand.


Bøder bør offentliggøres

- Som en ny ting kunne man jo for eksempel gå et skridt længere end offentliggørelse af smiley'er. Man kunne gøre alle byggevirksomhedernes arbejdsmiljøbøder synlige ved på nettet at have en liste over firmaernes bøder og retslige tiltaler, siger BAT-konsulenten.

I forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2007 aftalte Dansk Byggeri, 3F og Forbundet Træ-Industri-Byg i øvrigt at der for hver arbejdstime afsættes nogle få øre til særlig arbejdsmiljøindsats. Det indebærer, at der i første omgang ansættes regionale konsulenter, der alene får til opgave at vejlede virksomhederne i bedre arbejdsmiljø og forebyggelse af ulykker.