Er dit arbejde livsfarligt?

Det er farligt at arbejde. Men noget arbejde er langt mere livsfarligt end andet. Det er i trafik, på byggepladser, landbrug og havet flest bliver dræbt på jobbet.

Sidste år var 581 børn under 18 år involveret i en ulykke på jobbet, viser tal fra Arbejdstilsynet. Men hvis et barn arbejder sort, så gælder forsikringen ikke, hvis det går galt. Det er en af pointerne i en ny landsdækkende kampagne fra 3F Ungdom.Sidste år var 581 børn under 18 år involveret i en ulykke på jobbet, viser tal fra Arbejdstilsynet. Men hvis et barn arbejder sort, så gælder forsikringen ikke, hvis det går galt. Det er en af pointerne i en ny landsdækkende kampagne fra 3F Ungdom.

Hvis du vil levende hjem fra jobbet. Så er det sagen med arbejde på et kontor, job som pædagog i en børnehave eller på et bibliotek.

Den type job kan sagtens byde på hårdt arbejde. Men de koster yderst sjældent liv.

Risiko for at dø på jobbet findes i stedet, hvis man arbejder på en byggeplads, som fisker, sømand, landmand eller skovarbejder.

Eller hvis man er chauffør eller på anden vis bevæger sig meget rundt i trafikken.

Trafikken dræber flest

Fagbladet 3F har per 18. marts 2009 kendskab til 59 dødsulykker i 2008 og 2009.

Transport:Ud af dem er 21 sket i trafikken. 15 har ramt professionelle chauffører. De syv sidste er gået ud over betjente, vejarbejdere og andre med ærinder på gader og veje.

Byggeri: Også byggepladser koster mange liv. Indtil videre mindst 15 i 2008 og 2009.

Landbrug: Arbejde i landbruget og skovbruget har i samme periode kostet 7 menneskeliv.

Søen: Fiskeri og søfart mindst 4.

Farligt i forhold til antal

Flere af de samme områder går igen, når man sætter antallet af dræbte op i forhold til antallet af mennesker, der arbejder i de forskellige brancher.

Og her slår også en anden gruppe tydeligt igennem. Det er østarbejderne og andre udenlandske borgere, der arbejder i Danmark.

I 2008 døde syv udenlandske borgere imens de arbejde i Danmark. Det svarer til mere end hver tiende dødsfald. Og det er helt ude af proportion i forhold til antallet af udlændinge på job i Danmark.