Mange chefer sløser med sikkerheden
Hver tredje 3F’er presses til at arbejde under ringere sikkerhed, når det skal gå stærkt på jobbet. Det er alarmerende og forklarer de mange ulykker, siger byggeformand.
Mange chefer sløser med kravene til sikkerhed, og så kan der ske ulykker som her ved DR Byens koncertsal. Når det skal gå stærkt på byggepladsen eller i gartneriet, oplever hver tredje 3F’er, at deres chef meget ofte eller nogle gange sløser med sikkerheden. Og hver femte 3F’er oplever ringe sikkerhed på jobbet til dagligt. Det viser en undersøgelse fra Analyse Danmark blandt 780 3F-medlemmer i Fagbladets webpanel.
I undersøgelsen forklarer en 3F’er for eksempel, hvordan hans chef ofte presser ham til at gennemføre en transport, hvor sikkerheden ikke er lovlig. Hvortil lederen ofte svarer: ”Ja, men vi lever jo af vores kunder, så kan du ikke bare gøre det alligevel...?”
Men den slags pres er helt hen i vejret, siger formand for 3F’s byggegruppe John Larsen.
- Det er alarmerende tal. Det er simpelt hen ikke i orden. Vores folk kommer i klemme under mestrenes stramme tidsplaner, fordi de lader sikkerheden komme i anden række, når det skal gå stærkt, siger John Larsen.
Ansatte i byggeriet fylder godt ud ulykkestatistikkerne.
- Det her kan give en forklaring på, at vi oplever stadig flere arbejdsulykker, siger han.
Arbejdsgivernes ansvar
Når cheferne presser sikkerheden, sker der også flere arbejdsulykker, forklarer seniorforsker fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Kim Lyngby Mikkelsen.
- Når lederen sløser med sikkerheden, betyder det flere ulykker. Det er rigtig dårlig sikkerhedskultur, siger han.
Sidste år døde 64 mennesker på arbejdspladser i Danmark. Heraf blev 13 dræbt på byggepladserne. Og antallet af arbejdsulykker er steget støt igennem flere år.
- Mens der har været tryk på produktionen under de seneste års højkonjunktur, så har sikkerheden været under stigende pres, fordi virksomhederne har haft meget travlt. Det er med til at forklare, hvorfor der igennem flere år er sket flere og flere arbejdsulykker. Når der er kolossalt fokus på produktionen, så stiger presset på sikkerheden, siger Kim Lyngby Mikkelsen.
Han har et godt råd til lederne, hvis de vil løse problemerne.
- For at ændre kulturen må lederne gøre sikkerhed til en værdi for arbejdspladsen på linje med det ikke at lyve. Og det skal ske i et samarbejde mellem ledere og medarbejdere, for i praksis deler de ansvaret for at forbedre sikkerheden, mener Kim Lyngby Mikkelsen.
Undersøgelsen viser også, at hver tredje 3F’er ikke har ordentligt værktøj til rådighed i det daglige arbejde.
Som en af deltagerne i undersøgelsen fortæller: ”Der er en træg udskiftning af udtjente redskaber, og somme tider har ledelsen meget lang tålmodighed med ting, der skal renoveres”