Uddannelse skal hindre produktionstab

Sygefravær, tidlig pension og død blandt lavt uddannede koster samfundet 16,8 milliarder om året. Dansk Arbejdsgiverforening opfordrer regeringen til at satse på uddannelse af de svageste.

- Vi skal skærpe opmærksomheden på de uddannelsesmuligheder, der er. Både arbejdsgivere og fagforeninger er interesseret i at have en så kvalificeret arbejdsstyrke som muligt, siger direktør i DA, Henrik Bach Mortensen. (Tegning: Bob Katzenelson.)- Vi skal skærpe opmærksomheden på de uddannelsesmuligheder, der er. Både arbejdsgivere og fagforeninger er interesseret i at have en så kvalificeret arbejdsstyrke som muligt, siger direktør i DA, Henrik Bach Mortensen. (Tegning: Bob Katzenelson.)

16,8 milliarder kroner. Så meget mister samfundet hvert år i produktionstab på grund af sygefravær, tidlig pension og død blandt lavt uddannede i forhold til højt uddannede. Det enorme beløb fremgår af en rapport udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed.

Rapporten konstaterer desuden, at der årligt er 2.500 flere personer med helbredsbetinget førtidspension blandt lavt uddannede end blandt de højest uddannede. De høje tal kunne ifølge rapporten nedbringes ved at få flere ufaglærte uddannet.

Og netop i spørgsmålet om bedre uddannelse er der fælles fodslag mellem fagforeningerne og Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Der skal mere uddannelse til.

- Vi har et stort behov for løbende at opkvalificere vores arbejdsstyrke, lyder det fra direktør Henrik Bach Mortensen, DA.

Flere faglærte

Direktøren er ikke i tvivl om, at samfundet får brug for flere faglærte de kommende år.

- Selvom vi er i en situation, hvor vi mangler arbejdskraft, og alle nærmest er i arbejde, så får vi brug for mere ekspertise og faglighed i fremtiden, hvis vi skal kunne konkurrere på det globale marked. Vi mener, at der virkelig skal satses på at få flere uddannet og løbende blive efteruddannet, så vi kan være konkurrencedygtige, siger direktøren til Nyhedsbrevet 3F.

Svigt og nederlag

Men han er også opmærksom på, at det ikke er alle, der har lige gode erfaringer med skolegang.

- Der er en gruppe, som har oplevet svigt eller nederlag i folkeskolen. Og de har forståeligt ikke lyst til at skulle på bænken igen. De skal selvfølgelig ikke tvinges til det, men man skal tilpasse undervisningen og læringen, så de ikke bliver afskrækket, men får lysten til læring tilbage, mener Henrik Bach Mortensen.

Direktøren mener overordnet, at fagforeningerne og arbejdsgiverne er gode til at tilbyde efteruddannelse til medarbejdere og medlemmer. Men generelt skal der satses mere på at få flere faglærte.

Regeringen skal satse mere

- Vi skal skærpe opmærksomheden på de uddannelsesmuligheder, der er. Både arbejdsgivere og fagforeninger er interesseret i at have en så kvalificeret arbejdsstyrke som muligt. Derfor håber jeg da også, at regeringen med den nye kvalitetsreform og trepartsforhandlingerne sætter fokus på uddannelse samt efteruddannelse af arbejdsstyrken. Og ikke mindst holder fast i den ekstra milliard kroner, som de foreløbigt har afsat til efteruddannelse, siger direktør i DA, Henrik Bach Mortensen.