Drop det lyse og hold dig til det mørke
Klumme:
Lad kun fuldkornsprodukter slippe gennem dit daglige nåleøje, når det gælder brød, ris og pasta. At styre udenom de hvide af slagsen betaler sig på alle måder. Vibeke Lund giver gode råd til at få mere fuldkorn.
Styr udenom det lyse brød og vælg brød med fuldkorn. Det mætter bedre og er sundere. (Foto: Colourbox) Havregryn er en rigtig god start på dagen - allerbedst helt uden sukker på toppen, men måske med lidt tørret frugt og gerne med en lille håndfuld mandler.
Mælken bør være skummet eller minimælk – halleluja! Så er vi i gang!
Fuldkorn er som ordet siger hele korn, og havregryn er hele valsede havrekorn med skaldele og hele pivtøjet. Det betyder, at intet er sorteret fra, og at produktet stadig indeholder alle de gode vitaminer, mineraler og fedtstoffer.
De onde
Det er ikke tilfældet, når vi spiser hvidt brød bagt af hvidt mel. Her er der kun den stivelsesholdige hvedekim, der er udvundet af kornet.
Hvidt mel indeholder ikke skyggen af næring, kun energi og dermed tomme kalorier. Set med ernæringsfaglige briller er der her tale om det rene spild af tid og penge.
Økonomisk betragtet er billige hvide stivelsesholdige fødevarer en løsning på niveau med at tisse i bukserne for at holde varmen. Glæden er kortvarig.
Og de virkelig billige
Omvendt vil en investering i fuldkornsprodukter altid betale sig, fordi man kan nøjes med at spise mindre portioner, der til gengæld mætter længere og ydermere rent faktisk tilfører kroppen næring og ikke mindst energi i et hensigtsmæssigt stabilt tempo.
Hurtig tilgang af kulhydrat til blodbanen ender nemlig altid med hurtigt at sende blodsukkerkoncentrationen til tælling, og dermed bliver appetitten vækket til live igen.
Det du i første omgang sparede ved at købe billig pasta, sætter du nu til i jagten på mere mad eller i værste fald den usunde løsning, du griber i luften på din vej frem gennem dagen.
Brevkassen
Hej Vibeke
Anbefaler du, at man holder sig fra frugt, hvis man vil tabe sig? Der er jo meget sukker i…
Hilsen Frugtfidusen
Kære frugtfidus
Ja, frugter indeholder frugtsukker, men også en masse vigtige næringsstoffer, der gør dem til et sundt alternativ til slik og søde sager. Jeg vil dog råde dig til at spise et stykke fuldkornsbrød til din frugt – især om eftermiddagen.
Frugtsukkeret er en flygtig størrelse, der kommer og går med lynets hast til og fra blodbanen. Det betyder, at du en halv time efter at have spist et æble, hurtigt bliver lækkersulten og sulten igen. Brød, lidt mandler, gulerødder eller en lille portion havregryn kan redde dig her.
Mit svar er derfor: Nej - nyd din frugt og gerne mere end 3 stykker om dagen. Bananer indeholder dog dobbelt så mange kalorier pr. 100 gram som fx et æble, så spis kun en om dagen – sammen med rugbrød to-tre timer efter frokost er den himlen ned på jorden.