Mugabe skiller atter vandene
EU vil have Mugabe og Zimbabwe på dagsordenen, når EU-landene i næste uge mødes med de afrikanske lande
EU-landene vil trods præsident Robert Mugabe støtte befolkningen i Zimbabwe. (Arkivfoto.) Zimbabwes 84-årige præsident Robert Mugabe skiller atter vandene og bliver ubetinget midtpunktet, når regeringschefer fra EU og det meste af Afrika mødes 8. og 9. december i Portugal.
Truslen om kollektiv afrikansk udeblivelse, hvis Mugabe ikke fik lov til at deltage, har fået Portugal som EU-formandsland til midlertidigt at hæve det indrejseforbud til EU, som Mugabe og andre højtstående medlemmer af hans parti og regering er omfattet af.
Den afrikanske opbakning til EU-Afrika topmødet modsvares af voldsom europæisk splittelse, fordi flere EU-lande har et mildt sagt anstrengt forhold til Zimbabwes præsident.
Fogh vil kritisere
Storbritanniens premierminister Gordon Brown har meddelt, at han ikke deltager, hvis Mugabe kommer. Dermed har han reelt sendt afbud.
Andre som blandt andre Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen foretrækker at deltage med ret til at kritisere Mugabe.
- Jeg forudsætter i så fald, at der bliver tale om en markant dagsorden, hvor vi kan tale menneskerettigheder og god regeringsførelse i Afrika og også Zimbabwe, siger Fogh Rasmussen til Ritzaus Bureau.
- Hvis de punkter er på dagsordenen, som jeg gerne vil, så er det sådan set en fordel for mig, at Mugabe sidder og selv kan høre, hvad jeg siger, påpeger statsministeren.
SADC: Zimbabwe intet tema
Men spørgsmålet er, om Zimbabwe overhovedet bliver et punkt på dagsordenen.
Landene i det sydlige Afrika vil nemlig ikke tillade, at krisen i Zimbabwe bliver drøftet.
Det siger en talsmand for samarbejdsorganisationen for det sydlige Afrika, SADC, onsdag til regeringsavisen The Herald i Zimbabwe.
- SADC vil ikke acceptere at komme til Lissabon for at drøfte Zimbabwe, for topmødet handler ikke om Zimbabwe. Det handler om forholdet mellem EU og Afrika, citerer The Herald SADC di-rektør Tomaz Salomao for at sige.
SADC har selv en aktie i spørgsmålet om forholdene i Zimbabwe, idet SADC står bag for-handlinger mellem Mugabes regering og oppositionen i MDC med Sydafrikas præsident Thabo Mbe-ki. Bestræbelserne skrider imidlertid langsomt frem, hvis der overhovedet er udvikling.
Mugabes sikkerhedsstyrker har flere gange slået hårdt ned på oppositionen, der truer med at boykotte forårets parlamentsvalg i Zimbabwe.
Landet er ramt af ufattelig krise med en arbejdsløshed på mere end 80 procent, fattigdom og sult, som gør international nødhjælp nødvendig.