Zimbabwes LO-top fængslet

Præsident Robert Mugabe og hans regime er ved at forberede sig til anden valgrunde ved overfald på oppositionen – blandt andet fagbevægelsens top.

Faglige ledere er blevet anholdt i Zimbabwe. Det er tidligere overgået oppositionslederen Morgan Tsvangirai, der nu befinder sig uden for landets grænser.  (Foto: Scanpix)Faglige ledere er blevet anholdt i Zimbabwe. Det er tidligere overgået oppositionslederen Morgan Tsvangirai, der nu befinder sig uden for landets grænser. (Foto: Scanpix)

Så er det sket igen. Igen-igen kunne man fristes til at skrive.

Den absolutte top i Zimbabwes fagbevægelse, præsident og generalsekretær i landsorganisation ZCTU, er blevet arresteret, tilbageholdt og fængslet. Uafhængige iagttagere er ikke i tvivl om, at der er en direkte sammenhæng mellem anholdelserne og det faktum, at der skal være en anden runde i præsidentvalget. ZCTU-lederne har i årevis været blandt præsident Robert Mugabes kritikere.

- Fængslingen er en del af for-beredelserne til omvalg til præsidentposten. Mugabes ZANU-PF gennemfører overalt i landet - allermest ude på landet - en voldsom undertrykkelse af befolkningen - eller rettere alle dem, som de mener, har stemt på oppositionen. Ved at tæve folk og skabe frygt, vil regimet forhindre folk i at stemme eller stemme på ZANU-PF, lyder således vurderingen fra Gitte Vesterlund, konsu-lent for 3F i det sydlige Afri-ka og kyndig iagttager af forholdene i Zimbabwe.

Bekymring for 1.maj-uro

Generalsekretær Wellington Chibebe og præsident Lovemore Matombo blev begge anholdt fredag op til pinse og tilbageholdt indtil mandag morgen – en fremgangsmåde oppositionen betegner som ”normal”, idet det betyder, at de ikke bliver stillet for en dommer før mandag morgen, idet domstolene ikke arbejder i weekenden.

Mandag morgen blev deres anholdelse opretholdt i første omgang indtil 23. maj – i øvrigt pudsigt nok samme dag som præsidentvalgets anden runde skal af-vikles, hvis landets valglov skal overholdes.

Gitte Vesterlund oplyser, at ZCTU's advokat har haft kontakt med de to tilbageholdte. Mandag morgen havde ingen af dem været udsat for tortur.

- Men opholdet i fængslet i sig selv er mere end mange kan klare. ZCTU havde håbet på løsladelse, da de ikke mener, politiet/regimet har grund til at tilbageholde dem.

Nu er ZCTU meget bekymret for, hvad de to ledere vil blive udsat for i fængslet.
Baggrunden for fængslingen er angiveligt, at ZCTU benyttede 1. maj til at ”opildne til uro”. ZCTU afviser beskyldningerne. ZCTU talte kun om, hvordan situationen er "on the ground".

3F: Appeller preller af på Mugabe

ZCTU betragter situationen som meget alvorlig og appellerer til international fordømmelse.

Den er allerede kommet fra sammenslutningen af frie fagforbund ITUC, der har sendt et skarpt brev til Mugabe og krævet øjeblikkelig løsladelse. ITUC appellerer derudover til ILO, FN’s arbejdsorganisation med repræsentanter også for medlemslandenes rege-ringer, om at overbevise Zimbabwes regering om at overholde de internationale konventioner, som landet har tiltrådt.

I 3F er næstformand Steen Andersen rystet over de aktuelle anholdelser og generelt volden over for oppositionen.

- Men jeg kan desværre ikke sige, jeg er overrasket. Anholdelserne er blot et nyt eksempel på overgreb på ledende oppositionelle personer. Vi kan kun udtrykke vores afsky og protest, men alle vores appeller preller af på Mugabe. Han har sin egen dagsorden, og den handler om at holde sig ved magten med alle til rådighed stående midler. Anholdelserne er et blandt mange overgreb på civilbefolkningen efter valget med det formål at skræmme vælgerne fra at stemme på oppositionen, siger Steen Andersen.

Kræver internationale observatører

Zimbabwes valgkommission offentliggjorde i forrige uge næsten fem uger efter valgene 29. marts endelig resultatet af præsidentvalget. Ingen kandidat fik over halvdelen af stemmerne. Derfor skal der en ny valgrunde til, og den skal efter loven finde sted tre uger efter offentliggørelsen af valgresultatet. Det vil indebære valg 23. maj.

Oppositionens kandidat Morgan Tsvangirai fra partiet MDC har hævdet, at han fik over 50 procent af stemmerne, men ifølge de officielle tal fik han 47,9 procent. Mu-gabe fik 43,2 procent.

Tsvangirai har opholdt sig i udlandet siden første valgrunde af frygt for sit liv. Han har hidtil nægtet at deltage i en anden valgrunde men har de seneste blødt lidt op på den holdning. Han kræver nu internationale observatører for at deltage. Det krav afvises imidlertid af regeringspartiet.

MDC oplyser, at mindst 25 af partiets tilhængere er blevet dræbt siden første valgrunde. Flere hundrede tilhængere i især landområder er tvunget fra deres hjem.