Forsoning i Zimbabwe truet af vold
Ingen tegn på fremskridt i forhandlingerne mellem regering og opposition i Zimbabwe.
Morgan Tsvangirai, leder af oppositionspartiet MDC i Zimbabwe, har oplevet en håd medfart i politiets varetægt.
(Foto: Scanpix) Oppositionen i Zimbabwe truer med at forlade samtalerne med det regerende parti og de sydafrikanske mæglere med præsident Thabo Mbeki i spidsen, hvis volden mod oppositionstilhængere fortsætter.
Knap fire måneder efter Mbeki indledte samtaler med Zimbabwes regering og opposition med henblik på en fredelig løsning på landets dybe krise, er der ingen tegn på fremgang. Og da der samtidig heller ikke synes nogen ende på regeringens overgreb på oppositionens tilhængere, er tålmodigheden ved at rinde ud.
Samtaler kan kollapse
Oppositionspartiet MDC's internationale sekretær Sekai Holland sagde ifølge sydafrikanske Mail & Guardian under et besøg i New Zealand, at hvis volden ikke ophører, så kollapser forsoningssamtalerne. Baggrunden for hendes udtalelser er, at en 64-årig oppositions-aktivist netop er banket til døde af en gruppe, som beskyldes for at være regeringsbetalte banditter.
Sekai Holland var blandt de fremtrædende MDC-medlemmer, der 11. marts i år i bogstaveligste forstand fik tæsk af politi og sikkerhedsstyrker i forbindelse med en fredelig demonstration, der endte med masseanholdelser. Blandt de stærkt forslåede ved den lejlighed var også MDC's leder, den tidligere fagforeningsformand Morgan Tsvangirai.
Lærere emigrerer i stort tal
Krisen i Zimbabwe får konstant tragiske og groteske følger.
Ifølge IRIN, FN's uafhængige nyhedsbureau, har flere skoler måtte lukke på grund af lærermangel. Flere end 15.000 lærere er alene i 2007 emigreret til nabolande som Sydafrika, Botswana, Namibia og Swaziland. Lærerne flygter, fordi deres løn ikke kan følge med hyperinflationen på over 6.000 procent. Situationen forværres af, at Sydafrika i øjeblikket kører rekrutteringskampagner i nabolande for at tiltrække velkvalificerede lærere til især landområder.
Det er dog lykkedes lærerne på grundskolerne at sikre sig lønforhøjelser som følge af en aftale med regeringen efter fire dages strejke. Det vides ikke, om aftalen sikrer lønnen mod at blive udhulet af inflationen.
Landet lider under mangel på stort set alt. En i forvejen utilstrækkelig produktion af basale fødevarer som brød og madolie er reduceret yderligere, fordi regeringen i et forsøg på at bremse den galopperende inflation beordrede halvering af alle priser. Det førte blot til, at mange erhvervsdrivende simpelthen lukkede produktionen.