Gyllestank jager turisterne væk
Turistbranchen i det nordlige Polen er ved at blive smadret af stanken fra den dansk-ejede svinefarm Poldanor, som får turisterne til at holde sig væk
- Gyllestanken er ikke bare i luften; den er overalt. Alt og alle lugter af gylle, siger sognerådsformand Marek Kowolow fra landsbyen Cetun, der ligger tæt på en af Poldanors mange svinefarme. (Foto: Jens Høvsgaard) Før valfartede både polske og skandinaviske turister til den lille landsby Cetun. Byens store sø, der ligger som en skinnende perle i den storslåede pommerske natur, tiltrak både sommerturister, ornitologer, lystfiskere og badegæster. Men nu er turiststrømmen stoppet.
Stanken af gylle fra den nærliggende Poldanor farm i byen Naclaw er så ram, at ingen længere gider at besøge området.
Alt lugter af gylle
- Jeg forstår godt turisterne, siger byens sognerådsformand Marek Kowolow med tristhed i stemmen.
- Gyllestanken er ikke bare i luften; den er overalt. Alt og alle lugter af gylle. Hørmen sætter sig i både tøjet og i håret, så selv ikke den dyreste parfume kan overdøve den. Det er faktisk så slemt, at byen i folkemunde nu bliver kaldt Gyllebyen, og hvem gider at holde ferie i en by med det navn, spørger han.
Turisternes udebliven er en katastrofe for byen og for området. I forvejen er egnen ramt hårdt på pengepungen. Arbejdsløsheden er på over 40 procent, og der er ingen udsigter til, at der kommer flere arbejdspladser til området. Derfor har mange lokale satset alle deres spareskillinger på små bed- and breakfast pensioner, på tilbud om gårdferier og på økologisk produktion af blandt andet honning og skovbær.
En af dem er Beata Guta. Den 35-årige kvinde har de seneste år knoklet for at realisere drømmen om en forretning med økologisk produktion af tranebær. Forretningen er blevet en succes, men nu truer Poldanors tilstedeværelse også hendes eksistens.
- Det er blevet svært for mig at sælge mine produkter. Når alt her lugter af gylle, så mister kunderne tilliden til, at mine bær er sunde og økologiske. Det er en katastrofe for både mig og for mange andre i området. I de seneste år har jeg beskæftiget 7 mennesker om vinteren og op til 70 personer i sæsonen.
Lokale forretninger dør
Beata Guta er dobbelt hårdt ramt. Udover den økologiske bærproduktion arrangerer hun også ophold for lystfiskere.
- Sidste år var det rigtig slemt. Gennem hele sommeren var stanken af gylle så voldsom, at lystfiskerne forlod søen efter bare en dags ophold. Hvis det fortsætter sådan, så går jeg konkurs, og det jo grotesk. Jeg har skabt masser af arbejdspladser, mens der hos Poldanor kun er ansat 2-3 personer på farme, hvor de producerer 10.000 svin. Alligevel får de lov til at fortsætte med at svine miljøet og samtidig dræbe os andre og vores små forretninger.
Svinefarm forstår ikke klagerne
Ledelsen i Poldanor er forundret over, at de lokale klager over de voldsomme lugtgener. Firmaet føler selv, at de er i god dialog med deres omgivelser og med den lokale befolkning.
- Vi er naturligvis klar over, at gyllelugt kan være en gene i nogle situationer, men vi tager hensyn til den lokale befolkning. Vi begrænser gylleudkørslen til perioder uden for sommersæsonen, og giver befolkningen nøje skriftlig information om hvornår, vi kører gylle ud, siger Grzegorz Brodziak, der er økonomidirektør hos Poldanor.
Gylle i ly af natten
Den forklaring har sognerådsformand Marek Kowolow kun hovedrysten tilovers for. Efter, at den lokale befolkning protesterede mod stanken, indstillede Poldanor godt nok udkørslen af gylle på varme sommerdage, men gyllen finder alligevel stadig vej til områdets marker.
- De har ændret taktik, siger Marek Kowolow.
- Det er en kendsgerning, at Poldanor nu kører gyllen ud om natten i stedet for om dagen. Jeg har selv oplevet det: Jeg var på vej på arbejde og kørte forbi Poldanor klokken cirka 4 om morgenen, og da var de i fuld gang med at sprede gylle ud på markerne. Stanken var helt ubeskrivelig.