Politikere vil lukke hul i Arbejdsmiljøloven

Gentofte-sagen: En kattelem i Arbejdsmiljøloven frikender udbydere at fortælle om påbud eller vejledninger fra Arbejdstilsynet, hvis opgaven koster under en million kroner. Den skal væk, kræver flere politikere.

Se, hør og læs alt om Semsettins fald fra loftet på Gentofte Rådhus på www.3f.dk/gentoftesagen.
Ulykken får nu politikere til at kræve arbejdsmiljøloven ændret.Se, hør og læs alt om Semsettins fald fra loftet på Gentofte Rådhus på www.3f.dk/gentoftesagen. Ulykken får nu politikere til at kræve arbejdsmiljøloven ændret.

En farlig opgave, der koster under en million kroner, fritager udbyder af en arbejdsopgave fra at gøre arbejdstager opmærksom om påbud eller vejledninger fra Arbejdstilsynet.

Kattelemmen har eksisteret siden 2001 i Arbejdsmiljøloven, men nu vil flere folketingsmedlemmer have den afskaffet.

Fagbladet 3F har netop afsløret, at Arbejdstilsynet frikender Gentofte Kommune for ansvar for en faldulykke på Gentofte Rådhus, der lemlæstede en rengøringsarbejder. Kommunen havde siden 1993 kendt til det livsfarlige loft, da Arbejdstilsynet udstedte en vejledning om at sikre medarbejdere mod nedstyrtningsfare. Rengøringen af loftet på Gentofte Rådhus kostede 40.000 kroner og ifølge Arbejdstilsynet var kommunen derfor ikke pligtig til at oplyse om vejledningen.

Fladpandet

Politikerne frygter, at arbejdsudbydere og virksomheder med lav moral kan finde på at udnytte kattelemmen.

- Det er ganske enkelt fladpandet. Det lovmæssige hul må straks tages op, så arbejderne bliver sikret og får klar viden om, om Arbejdstilsynet tidligere har udstedt et påbud til virksomheden, lyder det blandt andet fra arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov.

Og han er slet ikke ene. Arbejdsmarkedsordførere fra begge fløje i Folketinget er forundrede over særreglen.

- Når en virksomhed udbyder en opgave, så skal sikkerheden selvfølgelig være i orden. Også oplysningerne, lyder det fra Bent Bøgsted, Dansk Folkeparti.

Minister i krydsild

Det samme siger SF’s Anne Baastrup og de Radikales Elisabeth Geday. De vil straks tage kontakt til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at få undersøgt særreglen.

- Hvis det viser sig, at man kan slippe for at oplyse om tidligere løftede pegefingre fra Arbejdstilsynet, så længe opgaven koster under en million kroner, så skal det laves om. Og jeg vil straks sende et spørgsmål til ministeren. Jeg vil da gerne vide, hvorfor man har en grænse på en million kroner, lyder det fra Elisabeth Geday.

Idioti

- Det er jo nærmest idioti. Det virker meget underligt, at der er en særregel på en million kroner. Man kan spørge, om der overhovedet skal være sådan en kattelem. Uanset hvor meget en opgave koster, så bør udbyder fortælle, om Arbejdstilsynet tidligere har været på besøg, siger Anne Baastrup, der vil have beskæftigelsesministeren til at undersøge kattelemmen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.