Hjort trynet af Højesteret

Højesteret har afgjort, at det var ulovligt, da beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i 2004 satte erstatningen for manglende ansættelsesbevis ned fra 10.000 til 1.000 kroner. 3F godt tilfreds.

Før Højesteretsdommen har en del byretter for nylig  - for eksempel Slagelse - ved dom underkendt beskæftigelsesministeren og tildelt lønmodtagere erstatning efter de gamle takster fra før 2004.Før Højesteretsdommen har en del byretter for nylig - for eksempel Slagelse - ved dom underkendt beskæftigelsesministeren og tildelt lønmodtagere erstatning efter de gamle takster fra før 2004.

3F'ere og andre lønmodtagere, der opdager fejl i deres ansættelsesbeviser, har krav på en godtgørelse på 5.000 eller 10.000 kroner.

Det afgjorde Højesteret i dag i en sag anlagt af HK.

Afgørelsen er en begmand til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Han satte i 2004 godtgørelsen for mangler i ansættelsesbeviser ned til 1.000 kroner - og det med tilbagevirkende kraft for verserende sager.

Men den handling var ulovlig, afgjorde Højestret enstemmigt, og dermed er den gamle praksis med de højere takster alligevel gældende.

Fagforbund som HK og 3F har længe hævdet, at ministeren var på tynd is i sagen om erstatning for mangelfulde ansættelsesbeviser. Og en del byretter - for eksempel Slagelse - har for nylig ved dom underkendt ministeren og tildelt lønmodtagere erstatning efter de gamle takster fra før 2004.

Grove fejl til skade for lønmodtageren

- Det er godt Højesteret nu har sat sagen på plads, så ministeren og andre ikke længere er i tvivl. De fleste ansættelsesbeviser indeholder fejl - og i mange tilfælde er det grove fejl til skade for lønmodtagerens retsstilling. Derfor er det helt rimeligt med høje godtgørelser, når der ikke er orden i sagerne, siger Karin Mette Thomsen, der er advokat i 3F.

10.000 for grove fejl

Afgørelsen i Højesteret betyder, at det nu igen bliver normal praksis, at der er 10.000 skattefrie kroner i godtgørelse til lønmodtagere, der enten slet ikke har et ansættelsesbevis - eller har fået et ansættelsesbevis med væsentlige mangler.

Mindre fejl udløser som udgangspunkt kun 5.000 kroner.

Karin Mette Thomsen opfordrer 3F'ere, der er i tvivl om, hvorvidt deres ansættelsesbeviser er i orden, til at kontakte deres lokale 3F-afdeling.

DA vil ændre lov

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er langt fra begejstret for tirsdagens dom fra Højesteret om erstatninger for manglende eller mangelfulde ansættelsesbeviser.

Og organisationen foreslår loven ændret, så det nuværende niveau på 1.000 kroner, som Højesteret har underkendt, beholdes. Forslaget skal forhindre, at erstatningsniveauet skrues tilbage til før 2004, hvor erstatningsbeløbene var på mellem 5.000 og 10.000 kroner.

- Når det er Højesterets vurdering, at lovgivningen ikke gav ministeren den nødvendige hjemmel, må den naturlige konsekvens være, at lovgivningen ændres, så den nødvendige hjemmel er til stede. At skrue tiden tilbage og genindføre grotesk høje erstatninger for ubetydelige mangler i ansættelsesbeviser vil være at gøre grin med de reelle problemer, der naturligvis kan opstå mellem arbejdsgiver og lønmodtager, siger ansættelsesretschef i DA, Flemming Dreesen.

Derfor kontakter DA nu ministeren i et forsøg på at forhindre, at den højere godtgørelse bliver genindført.