Krav om ansættelsesbevis fra første dag
Krav om ansættelsesbeviser fra første dag kan gøre kontrol med både sort arbejde og udenlandsk arbejdskraft meget nemmere, mener Socialdemokraterne.
Regeringen har i stedet for stramning af loven om ansættelsesbevis indført mulighed for, at myndighederne kan kræve en såkaldt logbog i virksomheder, der ikke har orden i papirerne.
Det undrer den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) nærmest slår ud med armene og siger, at det er svært at kontrollere, om der er tale om sort arbejde og dagpengesvindel, når politi, ToldSkat og Arbejdsdirektoratet kommer på uanmeldt besøg i pizzeriaer, restauranter eller på andre arbejdspladser.
"Problemet er, at når vi kommer på kontrolbesøg, så hører vi, at de lige er kommet ind ad døren". og lige er begyndt på arbejdspladsen, sagde ministeren forleden i TV-Avisen.
- Når problemet er, at det er svært at føre kontrol med, om "de nu lige er kommet ind ad døren" eller om de har arbejdet længe, så forstår jeg simpelthen ikke, at regeringen har afvist vores forslag om at indføre ansættelsesbevis fra allerførste arbejdsdag, siger Thomas Adelskov.
Dobbelt virkning
- I forbindelse med de ændringer, der er sket i lovgivningen omkring det såkaldte Fair Play på arbejdsmarkedet, ønskede vi at gøre et ansættelsesbevis obligatorisk fra det øjeblik, et ansættelsesforhold indledes. Det ville have en dobbelt virkning. Ud over at det ville give et effektivt kontrolredskab overfor sort arbejde og dagpengesvindel, så ville det også være et meget nyttigt redskab i kontrol af udenlandsk arbejdskraft på for eksempel danske byggepladser. Vi ville slå to fluer med ét smæk, mener Thomas Adelskov.
Han køber ikke argumentet, at det er besværligt for arbejdsgiverne, at der skal udarbejdes et ansættelsesbevis, så at sige inden ansættelsesforholdet indledes.
- Det kan ikke være mere en ekstra belastning at lave det straks ved arbejdsforholdets begyndelse frem for efter en måneds ansættelse. I disse edb-tider er det et tryk på en knap, og de gode arbejdsgivere må kunne se deres fordel i det alene i kraft af, at de ikke udsættes for unfair konkurrence fra plattenslagere og dagpengesvindlere, siger han.
Regeringen har i stedet for stramning af loven om ansættelsesbevis indført mulighed for, at myndighederne kan kræve en såkaldt logbog i virksomheder, der ikke har orden i papirerne.
Tyske erfaringer
Heller ikke i foreningen Rejsearbejdere.dk forstår man regeringens modvilje mod indførelse af ansættelsesbeviser fra første dag. Foreningen mener på baggrund af tyske regler og erfaringer, at ansættelsesbeviser er et meget effektivt kontrolredskab overfor udenlandsk arbejdskraft.
Foreningen har tidligere rettet henvendelse til Skatteministeriet med forslag om at få krav om ansættelsesbevis og indberetningspligt for udstationerede medarbejdere. I den forbindelse har ministeriet udarbejdet et forslag til, hvorledes man kan ændre skattekontrolloven. Skatteminister Kristian Jensen (V) skriver dog i samme forbindelse, at han ikke finder behov for ændringen.
- Men det er jo hykleri, når Claus Hjort Frederiksen siger, at det er så svært at kontrollere, om der er tale om reelle ansættelsesforhold, når man afviser at benytte det mest effektive redskab, som så samtidig for os at se er helt nødvendigt, hvis man skal plat med udenlandsk arbejdskraft til livs, siger Hans Erik Meyer, formand for Rejsearbejdere.dk.
Foreningen mener i øvrigt, at man med hensyn til bødeniveau bør kigge til Tyskland, hvor minimumsstraffen for ikke at have ansættelsespapirerne i orden er, hvad der svarer til cirka 17.000 kroner.
En undersøgelse, som Arbejdsdirektoratet netop har gennemført viser, at det er billigt at have lønnet beskæftigelse samtidig med, at der modtages dagpenge. Det gennemsnitlige tilbagebetalingskrav er på 700 kroner.