Egtved betaler 5.000 til Bodum-aktiveret
Egtved Kommune betaler 5000 kroner i erstatning til tidligere aktiveret på grund af manglende ansættelsesbevis. 300 andre er formentlig i samme situation.
Ansættelsesbeviset var ikke i orden, da Robert Jensen blev sendt i aktivering på Egtved Kommunes aktiveringsfabrik Egtved Industri. Det koster nu kommunen 5.000 kroner i erstatning. Den fallitramte tidligere kaffekandesamler for Bodum - Robert Jensen - har netop fået 5000 kroner i erstatning fra Egtved Kommune.
Det skyldes, at ansættelsesbeviset ikke var i orden, da Robert Jensen blev sendt i aktivering på Egtved Kommunes aktiveringsfabrik Egtved Industri.
Men Egtved Kommune er først kommet til lommerne efter to måneders juridiske tovtrækkerier og en stævning ved byretten i Vejle.
Med betalingen erkender Egtved Kommune, at kommunen har begået fejl i forbindelse med sin aktiveringsfabrik. Og Robert Jensen har vundet en lille sejr over Egtved Kommune, der valgte at sende ham i aktivering med at samle Bodumkander til trods for, at han netop var gået fallit med sit eget firma TJ Service.
TJ Service havde ellers hidtil samarbejdet med Bodum-koncernen om samling og pakning af stempelkaffekanderne. Men ordrerne til firmaet ophørt omkring 1. januar 2000, efterhånden som aktiveringsfabrikker i flere kommuner bød ind på markedet og overtog ordrerne fra Bodum.
Millionregning til Egtved
Ét er imidlertid Robert Jensen og udsigten til en kommende retssag om ulovlig konkurrenceforvridning fra otte aktiveringsfabrikker med fallit til følge.
Noget andet er manglende ansættelsesbeviser. For Robert Jensen er formentlig ikke den eneste aktiverede i Egtved Kommune, der er blevet "snydt" for et ansættelsesbevis.
Egtved Industri har de seneste fem år beskæftiget mindst 300 aktiverede, og hvis ingen af dem har fået gyldig ansættelsesbeviser venter der en millionregning til Egtved Kommune.
Det kræver dog formentlig, at hver enkelt aktiveret selv gør Egtved Kommune opmærksom på, at der har været fejl eller mangler i ansættelsesbeviserne for at få de 5000 kroner, de ifølge dansk lovgivning har krav på.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Egtved Kommunes socialdirektør, Kim Ulv Christensen. Han vil heller ikke svare på, om Robert Jensens aktivering uden ansættelsesbevis er et enkeltstående tilfælde.
- Jeg vil ikke svare lige nu. Men jeg svarer på din e-mail. Så må du se, hvad der kommer der, sagde Kim Ulv Christensen mandag 29. marts ved middagstid.
Men der var endnu ikke onsdag formiddag 31. marts kommet et svar fra Egtved Kommune på, om Robert Jensens manglende ansættelsesbevis er et enkeltstående tilfælde.
Flere lignende sager
Robert Jensens advokat, Henrik Karl Nielsen fra advokatfirmaet Norsker og Jacoby, tror ikke Robert Jensens situation er enestående.
Han har kørt flere lignende sager mod danske kommuner, hvor manglende ansættelsesbeviser har været et generelt problem.
- Man ignorerer henvendelser om sagerne og betaler ikke frivilligt bistandsmodtagernes krav på godtgørelse. Når kommunerne så bliver stævnet, ser vi hver gang det samme mønster. Der betales og sagen slutter der. Det giver en masse tidsspilde for alle parter, og kommunen påfører sig selv yderligere sagsomkostninger, siger Henrik Karl Nielsen
- Men desværre er det oftest meget få bistandsmodtagere, der melder sig. Så dem, der opnår godtgørelse, er kun toppen af isbjerget, fortsætter han.
SiD kan hjælpe
Hos SiD Egtved er formanden, Karsten Dahl Andersen, parat til at hjælpe medlemmer, der har været i aktivering uden ansættelsesbeviser.
- Hvis det her er et generelt problem og Egtved Kommunen mod forventning ikke efterkommer krav om erstatning, så har vi jurister, der kan hjælpe hvis Egtved Kommune nægter at udbetale dem erstatning. Men een afgørelse bør være nok, siger Karsten Dahl Andersen.