DA: Lov om ansættelsesbevis bør ændres

Fagforeninger og ansatte misbruger i stor stil loven om ansættelsesbeviser, mener Dansk Arbejdsgiverforening. Derfor vil arbejdsgiverforeningen nu have loven ændret.

- Udsigten til en stor godtgørelse får fagbevægelsen til at bruge loven som pressionsmiddel for at skaffe deres medlemmer en skattefri erstatning på 5.000 kroner, frem for at medvirke til, at ansættelsesbeviserne blive klare og brugbare, siger ansættelsesretchef i DA, Flemming Dreesen.

Loven om ansættelsesbevis blev strammet i juli sidste år, efter en afgørelse ved EF-domstolen i en dom præciserede, at et ansættelsesbevis skal indeholde oplysninger om alle væsentlige vilkår i ansættelsen. Det har fået antallet af anlagte sager om mangelfulde ansættelsesbeviser til at stige mærkbart. Alene i HK steg antallet fra 169 sager i 2000 til 269 i 2002.

DA mener, at det er for let for fagforeningerne at anlægge sag på de foreliggende regler, fordi det reelt er umuligt for arbejdsgiverne at oplyse om alle væsentlige forhold, så længe der ikke foreligger en udtømmende liste. Derfor ønsker foreningen loven ændret, så godtgørelse kun kan udbetales, hvis arbejdsgiveren bevidst har forsøgt at undgå lønmodtagernes rettigheder.

Næstformand i HK, Mette Kindberg, mener imidlertid ikke, at de nuværende regler er urimelige.

- En lønmodtager skal have præcis besked om sine ansættelsesvilkår. Det er omtrent den allermest nødvendige garanti for ikke at blive misbrugt, hvilket ikke mindst er vigtigt for ansatte hos arbejdsgivere uden overenskomst, siger hun til bladet HK Industri.

HK afviser DA's anklage om, at de mange sager om ansættelsesbeviser rejses på baggrund af ubetydelige mangler. Sagerne rejses ofte i forbindelse med andre problemer, eksempelvis afskedigelser, oplyser Lars Kristiansen, der leder HK's juridiske afdeling. (NET-Redaktionen)