Mærsk under anklage i Skotland
To arbejdere blev hårdt kvæstet ved eksplosion på Mærsk-felt i Nordsøen. Nu bliver det danske selskab hevet i retten af myndighederne.
To arbejdere blev hårdt kvæstet ved eksplosion på Mærsk-felt i Nordsøen. Nu bliver det danske selskab hevet i retten af myndighederne. A.P. Møller-Mærsk står i tirsdag dag anklaget i en britisk retssal for at have brudt arbejdsmiljøloven, da to oliearbejdere blev alvorligt kvæstet under en gaseksplosion på skibet Maersk Curlew i Nordsøen.
Darryl Boucher og Brian Sheves blev begge hårdt sårede og permanent vansirede, da et udslip af gas forårsagede ulykken 18. september 2007.
Selskabet Maersk FPSOs er anklaget for ikke at have sikret de ansattes sikkerhed over en periode på to en halv måned op til ulykken. Firmaet, der står tiltalt for tre lovbrud i sagen, afviser:
- Vi mener ikke, at der er hold i anklagerne. Vi kan desværre ikke kommentere, da der er tale om en igangværende retssag, siger Michael Storgaard, pressechef i A.P. Møller-Mærsk.
Oliearbejderne var ansat hos underleverandøren RBG og hyret til at lave et stykke vedligeholdelsesarbejde. Ifølge tiltalen udgjorde de eksplosive gasser og brandfarlige stoffer en ”betydelig risiko” for arbejderne. Mærsk står blandt andet anklaget for ikke at lave en lovpligtig risikovurdering og for manglende information til arbejderne, skriver den skotske avis Press and Journal.
Rekord i lovbrud
Mærsk har haft alvorlige problemer med de ansattes sikkerhed i den britiske del af Nordsøen i en årrække. Koncernen har modtaget ikke færre end 35 påbud fra det nationale arbejdstilsyn Health and Safety Executive siden 2006, hvilket er flere end noget andet selskab.
- De mange sager bunder i en dårlig sikkerhedskultur og ledelse på Mærsks anlæg. Det er et problem, der starter i selskabets top, og det skaber en alvorlig risiko for arbejderne, mener Jake Molloy, formand for de britiske oliearbejderes i fagforbundet Rail, Maritime and Transport.
A.P. Møller-Mærsk har anerkendt, at indsatsen kan forbedres, men oplyser, at selskabet arbejder hårdt for at forbedre sikkerheden i den britiske del af Nordsøen.