Radioaktiv stråling på Mærsk-felt
Borefirma idømt millionbøde for at udsætte 14 arbejdere for strålingsfare på boreplatform i Nordsøen. Det må ikke ske igen, siger Mærsk-direktør.
Et borefirma er idømt millionbøde for at udsætte 14 arbejdere for strålingsfare på boreplatform i Nordsøen. Oliearbejdere er blevet udsat for en helt uacceptabel risiko for radioaktiv stråling under arbejde på et Mærsk-felt i den britiske del af Nordsøen.
Højteknologisk radioaktivt udstyr blev efterladt på dækket af en boreplatform og gjorde, at 14 oliearbejdere i timevis risikerede at blive udsat for farlig stråling.
Det er kommet frem, efter at entreprenørfirmaet Schlumberger er blev idømt en bøde på 300.000 pund (2,6 millioner kroner) i retten i Aberdeen for at sjuske med sikkerheden.
Schlumberger udførte en boreoperation for Maersk Oil i Cawdor-brønden 210 sømil øst for Dundee, hvor den danske koncern har licens til at efterforske olie.
Firma sigtet i dansk dødsulykke
- Manglende kontrol af en radioaktivt materiale er ekstremt alvorligt, ikke mindst i den størrelsesorden, der her er tale om. Det var rent held, at kilden blev opdaget i tide. Havde nogen holdt den - blot i få minutter - ville de har fået en betragtelig radioaktiv dosis, siger Gillian Rodaks, inspektør i det britiske arbejdstilsyn.
Undersøgelser viser, at ingen af de 14 arbejdere blev udsat for så megen stråling, at de kom i sundhedsfare under episoden, der fandt sted i april 2008. Mærsk, der er overordnet ansvarlig for operationer i oliefeltet, blev ikke sigtet i sagen.
Det dømte selskab, Schlumberger, er i det danske politis søgelys på baggrund af en dødsulykke i den danske del af Nordsøen i november 2009. Dansk politi har sigtet Schlumberger, DONG Energy og Mærsk Olie og Gas i denne sag.
Mærsk: Det må ikke ske igen
Martin Rune Pedersen, direktør for Maersk Oil Storbritannien, hæfter sig ved, at ingen kom til skade ved hændelsen.
- Alligevel har Maersk Oil atter sat fokus på at forbedre sikkerheden og arbejdet hårdt med vores entreprenører for at sikre, at hændelser som denne ikke sker igen, siger Martin Rune Pedersen.
Han er overbevist om, at Schlumberger har rettet op på sikkerheden, og understreger, at Mærsk strengt overvåger og undersøger entreprenørernes sikkerhedsindsats.