DONG tager ansvar for dødsulykke på Nordsøen

Bøde på 50.000 kroner efter dødsulykke på dansk oliefelt. DONG skærper sikkerheden fremover.

27-årige Sam Youngman omkom på boreriggen Maersk Resolute i det danske felt Nini Øst. 

 (Foto: Privat)27-årige Sam Youngman omkom på boreriggen Maersk Resolute i det danske felt Nini Øst. (Foto: Privat)

DONG Energy brød loven, da den 27-årige skotske oliearbejder Sam Youngman omkom på det danske oliefelt Nini i november 2009.

Det erkender selskabet, der netop har betalt en bøde på 50.000 kroner til Syd- og Sønderjyllands Politi for at have overtrådt regler om forsvarligt tilsyn med arbejdet på feltet.

Den unge oliearbejder døde, da han fik et metalrør i hovedet under en højtrykstest på boreriggen Maersk Resolute. Forud for ulykken var der begået en lang række sikkerhedsfejl fra de involverede selskaber, DONG, Maersk Drilling og firmaet Schlumberger. Det konkluderer Energistyrelsen i sin undersøgelse af sagen.

- Alle tre firmaer fejlede i denne sag. Hvis bare én af de mange fejl var blevet opdaget i tide, kunne ulykken være undgået. Derfor har vi skærpet kravene om tilsyn til os selv og de firmaer, vi arbejder sammen med, siger Jesper Nørrelund, Vice President i DONG Energy.

Flere krav andre firmaer

DONG vil fremover stille flere krav til entreprenører og underleverandører om at tjekke sikkerheden, før konkrete arbejdsopgaver går i gang. Desuden vil DONG i fremtiden selv undersøge nøje, om ansatte hos underleverandører har den nødvendige viden.

Efter ulykken blev der rejst tvivl om, hvorvidt de britiske oliearbejdere, der blev hyret til opgaven gennem et vikarbureau, havde den nødvendige uddannelse og erfaring til det farlige arbejde.

Mærsk nægter ansvar

- Vi vil være helt sikre på, at de folk, der arbejder på vores felter for en underleverandør, har de kompetencer, der skal til. Derfor har vi skærpet vores egen tilsynspligt på området, siger Jesper Nørrelund.

Han forklarer, at selskaberne har diskuteret, hvordan de får en mere klar ansvarsfordeling, når det gælder sikkerhed på Nordsøen.

Maersk Drilling har i modsætning til DONG afvist at betale bøden fra Syd- og Sønderjyllands Politi. Det er endnu uvist, om selskabet skal i retten i sagen.