Boreplatforme i Nordsøen er slidt ned
Gamle platforme og flere arbejdsulykker på Nordsøen vækker bekymring. Britisk arbejdstilsyn vil skærpe sin kontrol.
Mange boreplatforme er slidt ned efter 40 års jagt på sort guld. Nu skærpes tilsynet i den britiske del af Nordsøen. 40 år med olie fra Nordsøen har sat sine spor. Over halvdelen af platformene i den britiske del af Nordsøen har overskredet deres udløbsdato, eller også er de tæt på at gøre det.
Det oplyser det britiske arbejdstilsyn HSE (Health and Safety Executive). Og olieselskaberne kan vente skrappe inspektioner.
Det britiske Arbejdstilsyn er bekymret over olieplatformenes tilstand og høje alder, og det advarer om, at selskaberne er nødt til at rette op på uacceptable forringelser af sikkerheden.
Uacceptabel risiko
Tilsynet ønsker ikke at oplyse, hvilke felter, der er i søgelyset. Men programmet for at rette op løber til 2013.
- De aldrende installationer udgør en risiko for forringelser med alvorlige konsekvenser for sikkerheden til følge. Det er ikke acceptabelt, siger Steve Walker, leder af HSE's offshore-afdeling.
Platformenes alder er ikke arbejdstilsynets eneste bekymring. Antallet er alvorlige ulykker i den britiske del af Nordsøen er steget i 2010. Industrien skal forbedre sikkerheden, og Steve Walker er også skuffet over, at antallet gasudslip i den britiske del af Nordsøen steg i 2010.
Flere ulykker i Danmark
Nyhedsbrevet 3F kunne onsdag afsløre, at A.P. Møller-Mærsk har overtrådt flere arbejdsmiljølove end andre olieselskaber i den britiske del af Nordsøen de seneste år. I alt har olieselskaberne overtrådt loven omkring 500 gange siden 2006.
Maersk Oil UK forklarer, at det de senere år har brugt en formue på at rette op på sikkerheden. Det er sket på en række felter, som Mærsk overtog i 2005.
I den danske del af Nordsøen steg ulykkes-frekvensen i 2009. Den er dog lavere end på land. I november 2009 døde en skotsk oliearbejder. Det skete ved en ulykke på boreriggen Mærsk Resolute i den danske del af Nordsøen.