Kina åbner for ret til strejke

Kinas største industriområde løsner reglerne på arbejdsmarkedet for at dæmme op for uro på arbejdspladserne.

Disse arbejdere i Kinas industricenter, Shenzhen, får måske bedre mulighed for at strejke.  (Foto: Søren Zeuth)Disse arbejdere i Kinas industricenter, Shenzhen, får måske bedre mulighed for at strejke. (Foto: Søren Zeuth)

I årevis har det i praksis været forbudt for kinesiske arbejdere at gå i strejke.

Nu åbner en af de vigtigste industriområder i landet op for at acceptere strejkevåbnet til en vis grad. Millionbyen Shenzhen i det sydlige Kina forbereder en ny lov, der i kinesisk presse kaldes det første skridt mod et brud med forbuddet mod strejker.

I dag har den kinesiske fagbevægelse pligt til at hjælpe en virksomhed med at få produktionen i gang hurtigst muligt, når arbejderne strejker. Den pligt forsvinder med de nye regler. I stedet kan bystyret i Shenzhen pålægge virksomhedens ledelse og fagforeningen at forsøge at finde en løsning på konflikten, oplyser organisationen China Labour Bulletin.

Villige til at tænke nyt

3F’s internationale sekretær, Sune Bøgh, er netop vendt hjem fra et besøg i Kina, hvor han har mødt Kinas faglige landsorganisation, ACFTU. Han er ikke overrasket over udviklingen.

- Det er tydeligt, at forskellige dele af Kina ikke udvikler sig ens. Der er mange folk i provinsregeringer og byråd, der er villige til at tænke nyt. Det er ikke usandsynligt, at en åbning over for strejkeretten vil brede sig til andre dele af landet, hvis det fører til mere ro på virksomhederne, vurderer Sune Bøgh.

Shenzhen ligger i provinsen Guangdong, der står for halvdelen af verdens produktion af sko og tasker. Området rammes hvert år af tusinder af ulovlige strejker og protester fra arbejderne. Det er de problemer, der nu tvinger delstaten til at indføre nye regler, der kan skabe mere ordnede forhold, vurderer China Labour Bulletin. Den lokale fagforeningsleder, Chen Yu vurderer i avisen New Express, at retten til at strejke nu “kun er et enkelt skridt væk.”

Ny lov skræmmer selskaber væk

Kina indførte tidligere i år en ny, skærpet arbejdsmarkedslov, der giver arbejderne en række nye rettigheder inden for arbejdsmiljø og kontraktforhold. Sammen med stigende lønninger i landets industrizoner, har loven betydet, at nogle multinationale selskaber er begyndt at flytte produktionen fra Kina til andre lavtlønslande.

Den nationale arbejdsmarkedslov giver dog ikke ret til strejke eller fri faglig organisering. Kina er i mange år blevet kritiseret for slavelignende forhold på landets fabrikker og for en fagbevægelse, der er styret af arbejdsgiverne og kommunistpartiet. Alligevel er der grund til optimisme, vurderer Sune Bøgh fra 3F:

- Det er klart, at vi skal kritisere Kinas brud på menneskerettighederne. Men den kinesiske fagbevægelse virker meget åbne over for en række af de erfaringer, vi har gjort os med at forbedre arbejderes vilkår. Vi har derfor aftalt, at de sender en delegation til Danmark for at se nærmere på vores indsats inden for arbejdsmiljø, fortæller Sune Bøgh.