Danske firmaer i Kina går foran i arbejdsmiljøet
Novo Nordisk og Danfoss går foran og viser, at man godt kan tjene penge og sikre sine ansatte et godt arbejdsmiljø, afslørede en 3F-konference om sunde arbejdspladser i Danmark og Kina.
Danfoss i Nordborg er en af de danske virksomheder, der flytter produktion til Kina. Men der tages hensyn til, at de kinesiske arbejdere skal have et ordentlig arbejdsmiljø. (Foto: Søren Zeuth) Kinesiske smykkeslibere med støvlunger. Det højeste antal mineulykker i verden, fyrværkerifabrikker, der eksploderer.
Næsten dagligt hører vi om et Kina, der har et af verdens højeste vækstrater, virker som magnet for udenlandske firmaer og samtidig har et usselt arbejdsmiljø. Men sådan behøver det ikke at være.
Danske firmaer som Novo Nordisk og Danfoss går foran i Kina og viser at man godt kan tjene penge og samtidig sikre sine ansatte et godt arbejdsmiljø.
- Selvfølgelig stiller vi krav. Men vi tror også helt basalt på, at vi får en masse ud af vores medarbejdere ved at behandle dem ordentligt. Det giver en højere produktivitet. Det viser alle vores erfaringer fra Danmark, sagde Senior Vice President Kim Totsi fra Novo her til formiddag under en 3F-konference om sunde arbejdspladser i Danmark og i Kina i anledning af den internationale arbejdsmiljødag.
Danske forhold i Kina
Gennem to år har Novo Nordisk produceret insulinpenne i Tianjin regionen i det østlige Kina.
Fabrikken har 120 ansatte og forventes at vokse med yderligere 50 ansatte i år. Udover at Novo Nordisk har fået sig en solid platform og nu i mængder tegner sig for 60 procent af det kinesiske insulinmarked, har de ansatte også et arbejdsliv, der ikke er ret mange kinesere forundt.
Fabrikken er en tro kopi af en tilsvarende dansk i Hillerød, med store, åbne og lyse rum. De ansatte bliver hentet til arbejde i bus. Der er sportsfaciliteter og et årligt helbredstjek.
Samtidig ligger månedslønnen væsentligt over andre kineseres. De ansatte får tilskud til kost og pension. Ferien er betalt 20 dage om året. Og arbejdstiden ligger fast på 40 timer. Overarbejde forsøges undgået, men sker det endelig, betales der for det.
- Samtidig er vi ved at indføre arbejdsmiljøledelse efter iso 14001. For både hvad angår uddannelse og udvikling, vil vi behandle kinesisk arbejdere som vores danske. Det gælder også vores underleverandører. Vi stiller krav. Vi vil ikke og vil heller ikke kunne holde til at købe hos andre, der ikke behandler folk ordentligt.
Hver tredje burde lukkes
Det glædede Kristian Weise fra Frie Faglige Internationale. Han kunne fortælle om horrible arbejdsforhold for stort set alle andre kinesere.
Og duksene i klassen var langt fra altid udenlandske firmaer, der har slået sig ned for at profitere på den billige arbejdskraft.
- Undersøgelser viser, at 37 procent af de virksomheder, der bliver etableret i Kina med udenlandsk kapital, har et så dårligt arbejdsmiljø, at de burde lukkes. Men når man kan sælge et par sko til 600 kroner, som i arbejdsløn har kostet under fem kroner at producere, så har man også råd til at give sine ansatte et bedre arbejdsmiljø.
Næstformand i 3F Steen Andersen delte den bekymring, især hvad angår underleverandører til danske firmaer. Men mente omvendt, at der er en afgørende forskel på danske virksomheder og andre udenlandske firmaer, som har slået sig ned i Kina.
- Det er mit indtryk, at standarden er meget høj, og at danske virksomheder tilhører den bedste tredjedel, sagde han og brugte samtidig den internationale arbejdsmiljødag til at slå fast, at selv om man hører om flere og flere danske virksomheder, som rykker udenlands, så er ansvaret for forebyggelse og at ansatte ikke bliver syge arbejdsgiverens, i kraft af retten til at lede og fordele arbejdet.
Dansk i et globalt firma
Danfoss i Nordborg er netop en af de danske virksomheder, der flytter produktion til Kina. Her ved 100 ansatte(heraf 70 ufaglærte) at deres arbejdsplads om et par år ligger i Kina. Og det sætter også arbejdsforholdene under pres, kunne de ansattes konsulent, Eva Christensen, fortælle.
- Truslen om udflytning bliver engang imellem nævnt af mellemledere, og enhver udflytning kan være en tragedie for folk. Men der er også fordele, meget af det ensidigt gentaget arbejde flytter ud. I stedet har vi fået mange flere udfordringer og ansvar. Det giver en gevaldig stolthed i arbejdet, bare man ikke glemmer at passe på sig selv af bare iver.
En at de nye udfordringer oplever et par af de ansatte, som i løbet af kort tid skal tre måneder til Kina for at optræne kineserne i produktionen.
- Der bliver ikke gået på kompromis. Når man passerer proten i en Danfoss virksomhed, skal forholdene være ens, uanset hvor den ligger. Og jeg er helt sikker på, at kineserne får en højere levestandard. Helt enormt.
Danfoss har blandt andet tilsluttet sig FN's Global Compact, hvor virksomheden skal leve op til god social og miljømæssig adfærd. Og det gælder også underleverandørerne.
- For tre år siden havde vi en situation, hvor vi var ude hos en af vores underleverandører for at få rettet en fejlproduktion. Her var der ingen afskærmning, og de kinesere der ikke var store nok fik lov at stå på klodser. Der blev taget foto. Og da ledelsen så dem, blev der promte udstedt krav om, at forholdene skulle bringes i orden. Nu bliver ingen underleverandør godkendt, uden at der har været besøg fra Danfoss, siger Eva Christensen, der samtidig efterlyste, at fagbevægelsen fik foden inden for på virksomhederne i Kina for at lære fra sig om den danske model.
3F: Vi vil dialog
Hertil kunne international sekretær i 3F Sune Bøgh berette, at der sker ting.
Modsat nogle dele af Fagbevægelsen, som har berøringsangst over for en kinesisk fagbevægelse, der er partistyret og et land, hvor menneskerettigheder krænkes dagligt, så har 3F valgt en linje, der hedder dialog med de kræfter, der ønsker positive forandringer.
- Kina er på mange måder paradoksernes land med virksomheder, som har hold i billetterne og forholdene i orden, kontra eksportproduktionszoner, hvor alle rettigheder er trådt ud af kraft. Men vi tror på en kritisk dialog. Den er nødvendig, så vi kan få overført de gode erfaringer, vi har om samarbejde og dialog fra danske virksomheder. Og et af stederne, vi kan sætte mere fokus, er at få skabt et tættere samarbejde mellem tillidsvalgte på danske og kinesiske virksomheder.