3F vil rådgive Kinas fagbevægelse

Kineserne mangler metoder til at løse konflikter, og det kan vi hjælpe med, mener 3F's internationale sekretær Sune Bøgh.

Arbejdere på Fu Guo Industry i Shenzhen på vej ud af fabrikshallen og hen til aftensmåltidet i kantinen, inden de skal tilbage til sam lebåndene. (Foto: Søren Zeuth)Arbejdere på Fu Guo Industry i Shenzhen på vej ud af fabrikshallen og hen til aftensmåltidet i kantinen, inden de skal tilbage til sam lebåndene. (Foto: Søren Zeuth)

Vejen til forandringer i Kina går ikke gennem fordømmelse, men dialog, mener 3F.

- Den eneste måde, vi kan forbedre arbejdernes rettigheder i Kina, er gennem et samarbejde med landets fagbevægelse. Vi kommer ingen steder ved kun at kritisere forholdene, siger Sune Bøgh, international sekretær i 3F

Han erkender, at Kinas landsorganisation, ACFTU, er en del af statsmagten, men mener, at den netop derfor har hårdt brug for inspiration udefra. I løbet af det seneste år, er antallet af strejker steget med 30 procent til i alt 47.000 spontane konflikter.

Flere vilde strejker

- Grunden til de mange såkaldt vilde strejker i Kina er, at der ikke findes metoder til at løse konflikter under de nye kapitalistiske ejerforhold.

Derfor er ACFTU meget interesseret i de skandinaviske erfaringer fra arbejdsmarkedet, siger Sune Bøgh.

Som eksempel nævner han, at Shanghais største forbund i øjeblikket afprøver en kommune-fagforening efter skandinavisk forbillede.

Forbundet har desuden planer om at organisere 1,5 millioner migrantarbejdere, der arbejder uden rettigheder.

- Det, kineserne ønsker mest af alt, er stabilitet på arbejdsmarkedet, og for at opnå det er de nødt til at give folk indflydelse og tillade en reel organisering, mener Sune Bøgh.

Tillidsfolk til Østen

3F satser på at opbygge netværk mellem tillidsfolk på fabrikker i Kina og Danmark. Danske tillidsfolk i koncernen Unomedical har tidligere støttet deres udsatte kolleger i Malaysia med stor succes. I juni sidste år fik fabrikkens ansatte lov til at organisere sig efter 29 års kamp.

Monika Jessen fra Alfa Laval i Kolding er en af seks danske tillidsrepræsentanter, der netop har besøgt kolleger på en søsterfabrik i Shanghai.

- Det var en mærkelig oplevelse, ikke mindst fordi tillidsrepræsentanten på fabrikken også var personalechef, og fabrikkens direktør også var medlem af fagforeningen. Vi fik en klar fornemmelse af, at der mangler demokrati og medindflydelse i fagforeningen, men vi er opsatte på at holde kontakten og udveksle erfaringer fremover, fortæller Monika Jessen.

3F-kontor i Asien

3F åbnede i februar i år et kontor i Vietnam for at støtte fagforbund i Sydøstasien.

- Jeg er sikker på, at et styrket samarbejde både kan komme arbejdere i Asien og Danmark til gode. Vi vil arbejde systematisk med at skabe kontakt til danske virksomheder, der opererer her og mellem de danske tillidsfolk og deres nye kolleger her, siger Bjarne Harder Larsen, leder af 3F's kontor i Vietnam.

Sune Bøgh: - Kinesisk LO ACFTU er meget interesseret i de skandinaviske erfaringer fra arbejdsmarkedet.