Også kinesiske arbejdere oplever kapløb mod bunden

Konference med international deltagelse diskuterer mulighederne for globalisering med respekt for arbejdstagerrettigheder og social retfærdighed

Kinesiske arbejdere oplever ligesom de vestlige et kapløb mod bunden.Kinesiske arbejdere oplever ligesom de vestlige et kapløb mod bunden.

Hvis du tror, at det kun er arbejdskraften i den vestlige verden, der betaler prisen for globalisering og frihandel i kraft af udflytning af arbejdspladser og lønpres, og at arbejderne i det fjerne Østen er de store vindere i det globale spil, så må du tro om igen.

- De kinesiske arbejdere oplever ligesom de vestlige et kapløb mod bunden som følge af den globale frihandel.

Således lyder det fra Au Loong-Yu, kinesisk fagforeningsaktivist fra Hong Kong. Han er mangeårig deltager i den internationale globaliseringskritiske bevægelse. Han arbejder til daglig i organisationen Globalization Monitor, som overvåger og forsøger at hjælpe arbejderne i de kinesiske såkaldte sweatshops.

Au Loong-Yu er i Danmark, hvor han lørdag 19. maj deltager i en åben globaliseringskonference, som Enhedslisten holder i Arbejdermuseet i København.

I en udtalelse forud for konferencen siger han, at globaliseringen har været hård kost for de kinesiske arbejdere.

- Opløsningerne af de gamle statsejede selskaber og stigningerne i antallet af sweatshops medfører, at forholdsvist sikre job er udskiftet med usikre og dårligt betalte.

- For at de statsejede selskaber skal overleve mødet med de udenlandske udsættes de for kraftig omstrukturering, så de ændres til profitorienterede firmaer. Dette har medført fyring af mere end 40 millioner arbejdere på ti år, siger han.

Kina mangler ikke kapital

Ofte hører man, at de multinationale selskabers outsourcing af job fra de rige lande til de fattige er den eneste vej ud af fattigdom. Dette er forkert i Kinas tilfælde, mener Au Loong-Yu og forklarer hvorfor:

- Kina mangler ikke kapital. Mere end 20 års hurtig industrialisering på bekostning af det arbejdende folks forbrug har medført, at Kina har opsparet et kæmpe kapitaloverskud. Hvert år flyttes 40-70 milliarder dollar, mest illegalt. Dette beløb svarer mere eller mindre til de udenlandske investeringer. Hvis denne kapital blev brugt til produktion i stedet for udenlandske investeringer, ville det skabe jobs for Kinas fattige.

Sammenhold over grænser

- På den ene side tjener tidligere bønder, der arbejder i sweatshops, mere end de ville gøre på markerne. Men på den anden side er disse arbejderes realløn faldet de seneste ti år. Dette skyldes, at de multinationale selskaber hele tiden leder efter billigere underleverandører i stadig fjernere egne af Kina.

Au Loong-Yu opfordrer til, at arbejdere står sammen over grænserne for at stoppe kapløbet mod bunden. Harmonisering skal medføre stigende levestandarder for alle verdens arbejdere i stedet for det modsatte.

- Men i øjeblikket kan de kinesiske arbejdere ikke være med i et sådant fællesskab på grund af det undertrykkende etpartistyre. Arbejdere i Vesten har bedre forhold i denne fælles kamp. ILO-konventionerne skal kunne håndhæves i hele verden. I dag har ILO stort set ingen værktøjer hertil. Derimod har WTO stærke værktøjer til at håndhæve og straffe dem, der handler imod frihandlen, siger han.

Gratis deltagelse i konferencen

Enhedslistens konference i Arbejdermuseet er delt i to dele; en faglig og en politisk.

Au-Loong-Yu deltager i det faglige panel sammen med Tim Costello fra det faglige netværk Global Labor Strategies i USA og Anders Stig Møller, sekretariatsleder i Ulandssekretariatet, og Karsten Ditlevsen, fagpolitisk sekretær for Enhedslistens folketingsgruppe.

Det politiske panel er sammensat af de to medlemmer af Europa-Parlamentet, Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet og Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU, samt folketingsmedlem Frank Aaen fra Enhedslisten og folketingskandidat Trine Mach, SF.

Konferencen varer fra kl. 12 til 16. Det er gratis at deltage, og tilmelding er ikke nødvendig.