3F støtter arbejdere i Asien
Danske arbejdspladser flytter til Asien. 3F arbejder for, at arbejdernes rettigheder flytter med.
Adskillige danske Mange danske arbejdspladser flytter til Asien i disse år.
Det er en af grundene til, at 3F samarbejder med fagbevægelsen i flere asiatiske lande med støtte fra Danida.
Udflytning af arbejdspladser må ikke bruges til at presse løn og arbejdsforhold ned - hverken i Danmark eller i udlandet. Det er derfor nødvendigt med en stærk og demokratisk fagbevægelse for at sikre arbejdernes rettigheder i Asien.
I mange asiatiske lande er arbejdernes rettigheder formelt udmærket sikret, men rettighederne bliver reelt kun opfyldt, hvis der er kontrol til at sikre det.
Fattigdom trods vækst
3F støtter en række fagforeninger i Bangladesh, Sri Lanka og Nepal
Millioner af unge kvinder arbejder på tøjfabrikker i Bangladesh, Sri Lanka og Nepal under sundhedsfarlige forhold og uden basale rettigheder. Mange af dem arbejder op til 60 timer om ugen og får en løn, de ikke kan forsørge deres familie for.
Derfor støtter 3F tekstilarbejdernes fagforeninger i de tre lande. Målet er, at arbejderne gennem fagforeningerne opnår styrke til at forbedre deres forhold.
I Bangladesh arbejder 3,6 millioner ansatte i tekstilbranchen, der står for langt hovedparten af landets økonomi. Typisk er der tale om unge kvinder, der arbejder omkring 60 timer om ugen og har en mindsteløn 230 kroner i løn om måneden. Mange får dog endnu mindre.
Trods pæne vækstrater lever 40 procent af landets befolkning under fattigdomsgrænsen.
Lav løn tiltrækker store koncerner
En af årsagerne er en massiv undertrykkelse af faglige rettigheder. Den internationale faglige sammenslutning, ITUC, noterede i sin årlige rapport i 2011, at en række faglige ledere inden for tekstilindustrien i Bangladesh var blevet arresteret uretmæssigt og var blevet truet på livet.
Arbejderne har ikke en reel ret til at organisere sig eller forhandle deres vilkår på langt de fleste af fabrikkerne, og det giver sig med mellemrum udtryk i voldsomme protester.
Den lave løn tiltrækker blandt andet virksomheder, der tidligere har produceret tøj i Kina. Kæder som H&M, GAP, Adidas, Bestseller og Wal-Mart køber en stor del af deres tøj i Bangladesh.
Fagbevægelsen i de tre lande er splittet op i konkurrerende fagforeninger med udgangspunkt i forskellige partier, og 3F vil gennem projektet søge at øge enheden mellem de forskellige forbund.
I Nepal støtter 3F desuden arbejdere, der organiserer sig inden for transport, byggeri, renovation og den uformelle sektor. Fokus er især på kvindernes rettigheder.