Tørnæs' mand hyrer illegal østeuropæer
Jørgen L. Tørnæs har ansat lettisk driftschef uden arbejdstilladelse på sin svinebedrift i Holstebro. Jeg vidste ikke, det var ulovligt, forklarer han.
Jørgen L. Tørnæs - her med sin hustru udviklingsminister Ulla Tørnæs - har investeret millioner af kroner i danske svinefarme i Østeuropa (godt hjulpet af IØ-fonden). Nu viser det sig, at han også har investeret i en østeuropæisk medarbejder på sin svinebedrift i Holstebro, som ikke har gyldig arbejdstilladelse. (Foto: Scanpix) Landmand Jørgen L. Tørnæs, der er gift med minister for udviklingsbistand Ulla Tørnæs (V) har siden 1. september 2004 haft Janis Kalnietis fra Letland ansat til at passe svineproduktionen på en af sine gårde på Holstebro-egnen, selv om letten ikke har arbejdstilladelse.
Letten arbejder som driftschef til en startløn på 15.000 kr. stigende til 17.000 kr. om måneden.
Fører til straffesag
Jørgen L. Tørnæs undskylder sig med, at han troede, letten arbejdede lovligt.
Ifølge Udlændingestyrelsen orienteres alle arbejdsgivere om, at det er ulovligt at arbejde, før arbejdstilladelsen er givet. Sker det alligevel, er det en overtrædelse af Udlændingeloven, som kan føre til politiefterforskning og straffesag.
Først forklarer Jørgen L. Tørnæs til 3f.dk, at Janis Kalnietis har arbejdstilladelse. Hvilket han dog gået på klingen laver om til, at der blev indgivet en ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse, før letten startede i svineproduktionen 1. september i firmaet St. Skindbjerg ApS på Holstebro-egnen.
Jørgen Tørnæs: Jeg har intet skjult
- Jeg troede, letten måtte arbejde, mens ansøgningen bliver behandlet i Udlændingestyrelsen. Jeg har jo ikke skjult noget, men har ikke tænkt over, om han må arbejde her eller ej. Det er beklageligt, hvis han ikke må. Så må han stoppe. Men jeg vidste det altså ikke, bedyrer Jørgen L. Tørnæs på spørgsmålet, om han ikke burde kende reglerne, idet han tidligere har beskæftiget udlændinge på sin bedrift.
Klar og tydelig besked
Andreas Alsøe, Udlændingestyrelsens Direktionssekretariat, kan ikke kommentere den konkrete sag. Men han oplyser, at der i det brev som Udlændingestyrelsen sender til arbejdsgiverne for at få yderligere oplysninger om for eksempel ansættelseskontrakt, klart står, at det er ulovligt at påbegynde arbejdet, før der foreligger en tilladelse.
- Det er noget, vi orienterer arbejdsgiverne om. Reglerne er, at man skal have opholdstilladelse til det pågældende arbejde, før man må starte i jobbet. Og man kan ikke overføre en tilladelse fra en arbejdsgiver til en anden, siger Andreas Alsøe.
I øvrigt kan enhver med blot to klik på musen finde reglerne på Udlændingestyrelsens hjemmeside. (Se reglerne i dokumentet til højre for artiklen her)
Venter fortsat
Janis Kalnietis arbejdede for en anden vestjysk landmand som praktikant, umiddelbart inden han tiltrådte hos Jørgen L. Tørnæs.
Letten, der har samme bopælsadresse som Store Skindbjerg Grise ApS, forklarer, at han blandt andet tager sig af slagtesvinene, gør rent i staldene og giver medicin.
- Jeg venter stadigvæk på arbejdstilladelse, siger 28-årige Janis Kalnietis.
Uvisheden nagede
Selv om Jørgen L. Tørnæs troede, at alt var i orden omkring hans lettiske medarbejders papirer, nagede uvisheden tilsyneladende alligevel svineproducenten.
- Jeg synes, det er mærkeligt, at det tager så lang tid at behandle ansøgningen. Derfor spurgte jeg i februar 2005 det regionale arbejdsmarkedsråd, om det var i orden, at letten arbejdede, før han havde fået sin tilladelse. Det sagde de, var i orden, siger Jørgen L. Tørnæs.
Det har ikke været muligt at træffe den pågældende fuldmægtig, som Jørgen Tørnæs talte med, for en kommentar.
Regler om østeuropæisk arbejdskraft i Danmark.
Regler om østeuropæisk arbejdskraft i Danmark.