Fogh drømmer om en regering af singler
Ugens politik: Fogh markedsfører regeringen på troværdighed, mens hans ministre tramper rundt i spinatbedet. Ulla Tørnæs er den ottende minister med alvorlig sag.
Sager om boliger, løn, aktier, vennetjenester og ægtefæller har konstant klæbet til statsministeren Anders Fogh Rasmussens skrivebord, og ikke færre end otte ministre har bragt regeringen i miskredit. Der er langt fra landbrugsskolen i Stubbekøbing til svinestien i Holstebro. Og der er langt fra statsministerens ønske om en moralsk stærk regering til dydige ministre.
Anders Fogh Rasmussen kom med et frontalt angreb på den socialdemokratiske regering i sin grundlovstale i 2001 på Næsgård Landbrugsskole nær Stubbekøbing.
"Det er farligt for folkestyret, hvis socialdemokraterne sidder for længe på magten. For når de sidder der for længe, misbruger de embedet. De baserer magten på kammerateri, vennetjenester og magtfordrejning", rasede Fogh for mindre end fire år siden.
I onsdags fredede Fogh udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), hvis mand er sigtet for at have beskæftiget illegal arbejdskraft i sine store svinestier i Nr. Felding ved Holstebro.
Og det er ikke det første gang, at Anders Fogh Rasmussens ministre, har haft svært ved at holde sig på sømmelighedens sti. Langtfra.
Sager om boliger, løn, aktier, vennetjenester og ægtefæller har konstant klæbet til statsministerens skrivebord, og ikke færre end otte ministre har bragt regeringen i miskredit.
Tørnæs i tovene
Den seneste minister i rækken er altså Ulla Tørnæs. Nyhedsbrevet 3F har afsløret, at hendes mand, Jørgen L. Tørnæs, har haft en lettisk driftschef ansat uden gyldig arbejdstilladelse. Den store svinebaron er derfor sigtet for beskæftigelse af illegal arbejdskraft, hvilket kan straffes med bøde eller fængsel op til to år.
Jørgen L. Tørnæs er konsekvent kommet med modstridende oplysninger til pressen. Og forklaringen om at han ikke kendte til reglerne for arbejds- og opholdstilladelser her i landet, lyder aldeles usandsynlig, da reglerne er strammet op under stor bevågenhed de senere år. Han må have trukket gummistøvlerne langt op over både ører og øjne ude i svinestalden!
Det faktum, at sagen netop ikke har flyttet sig fra hr. Tørnæs i svinestalden til fru Tørnæs i spisestuen, har formentlig reddet resterne af hendes politiske liv. Hun kendte intet til lettens ansættelsesforhold, har hun messet, og ministeren har på den måde foreløbigt fået viklet sig ud af den meget uheldige sag. Det ændrer dog ikke ved, at sagen vidner om en flosset forretningsmoral og en retskaffenhed på tykkelse med et halmstrå i Tørnæs-familien.
Stort problem for regeringen
Det ændrer heller ikke ved sagens politiske alvor for regeringen. Brugen af østeuropæisk arbejdskraft bliver sat i et dårligt lys, når en rollemodel som en minister overtræder reglerne. For det sender et signal om, at alle andre også bare kan gøre det, og det skulle jo nødig være sådan, at underbetalt udenlandsk arbejdskraft bliver reglen snarere end undtagelsen. I så fald forsvinder de ordnede forhold på de danske arbejdspladser, og velfærdssystemet bliver undergravet.
Samtidig modarbejder det direkte regeringens bestræbelser på øget jobskabelse og bekæmpelse af ledigheden, og Anders Fogh Rasmussen har derfor understreget, at reglerne for opholds- og arbejdstilladelser skal overholdes.
Regering af enlige
Men sagen mod Tørnæs svækker også regeringens politiske troværdighed. Statsministeren har markedsført sig på sin kontrakt med vælgerne, og den risikerer at smuldre, fordi der i befolkningen er en forventning om, at ministre opfører sig moralsk uangribeligt både som privatperson og som minister.
Dertil kommer, at Tørnæs-sagen kun ruller et par uger efter sofa-sagen og Henriette Kjærs (C) afgang som familie- og forbrugsminister. I øjeblikket kunne det næsten se ud som om, at der bag enhver af regeringens kvindelige ministre står en fumlende mand med rod i de hjemlige forhold.
Mon ikke tanken om en regering af lutter singler har strejfet Fogh i ugens løb?