Skoler giver udlændinge halve uddannelser

Danske landbrugsskoler scorer millioner af skattekroner på discountuddannelser til udlændinge. 3F: Misbrug af unge mennesker.

21 udenlandske elever på Landbrugsskolen på Sjælland fik ikke mulighed for at gøre uddannelsen færdig, fordi skolen ikke tilbød andet modul på engelsk. (Foto: Scanpix)21 udenlandske elever på Landbrugsskolen på Sjælland fik ikke mulighed for at gøre uddannelsen færdig, fordi skolen ikke tilbød andet modul på engelsk. (Foto: Scanpix)

Udenlandske elever spises af med halve uddannelser på statsstøttede landbrugsskoler i Danmark.

Mens danske elever får en solid landbrugsuddannelse på hen ved tre et halvt år, må udlændinge oftest nøjes med amputerede uddannelser på op til blot to år. Det viser en række redegørelser fra danske landbrugsskoler til Undervisningsministeriet, som Nyhedsbrevet 3F har fået aktindsigt i.

- Det er vanvittigt. Det er både et misbrug af unge mennesker fra udlandet og en kraftig devaluering af en ellers god dansk landbrugsuddannelse. Hvis denne udnyttelse af uddannelsessystemet er lovlig, må reglerne straks laves om, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F.

Må kun være her i to år

Antallet af danske elever på landets landbrugsskoler er faldet drastisk i løbet af de senere år. I stedet henter skolernes ledelse i stærkt stigende grad udlændinge ind til at sidde på de ellers tomme stole i klasselokalerne.

I langt de fleste tilfælde får de udenlandske elever en meget afkortet uddannelse, fordi udlændingene ikke har tilladelse til at studere i Danmark i mere end maksimalt to år. Selv om udlændingene slet ikke har mulighed for at tage en hel landbrugsuddannelse i Danmark – som varer mindst tre et halvt år for danske elever – shanghajer skolerne dem alligevel.

Ledelsen på Dalum Landbrugsskole i Odense erkender, at det er de færreste udlændinge, som kan få en hel landbrugsuddannelse i Danmark:

”En generel mulighed for at gennemføre hele uddannelsen kan – ved optagelsen – være meget vanskelig at vurdere, idet det som regel vil kræve, at deres ophold her i landet forlænges”, hedder det i en redegørelse til Undervisningsministeriet 30. april 2008 fra Jørgen P. Jensen, forstander for Dalum Landbrugsskole.

Ifølge redegørelsen har den statsstøttede landbrugsskole i Odense fra 2006 til 2008 optaget 202 udenlandske elever på grunduddannelsen til faglært landmand. Tilsvarende har skolen optaget 195 danskere i perioden.

Grunduddannelse under en måned

På Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg har ledelsen stoppet 25 unge ukrainske elever ind på første modul af skolens grunduddannelse – selv om de fleste af dem allerede har været i praktik mindst en gang.

”Alle elever er studenter og hovedparten har været i England i et praktikforløb,” skrev skolens formand og forstander i en redegørelse til Undervisningsministeriet 24. april 2008.

For de 25 ukrainere varede Modul 1 på grunduddannelsen under én måned – fra 2. til 27. oktober 2006. Asmildkloster Landbrugsskole fik statsstøtte til uddannelsen, som den laver i samarbejde med LandboUngdom og formidlingsbureauet Travel To Farm, som Dansk Landbrug står bag.

Ikke engelsk på næste modul

På Landbrugsskolen Sjælland fik 21 udenlandske elever i maj 2007 et særligt fire uger kort forløb på engelsk af Modul 1A under uddannelsen til faglært landmand.

Men de udenlandske elever fik ikke mulighed for at gøre uddannelsen på engelsk færdig på den statsstøttede landbrugsskole ved Roskilde, da den ikke efterfølgende tilbød Modul 1B på engelsk.

Det fremgår af en redegørelse for skolen til Undervisningsministeriet 28. april 2008.