Tilsyn mørkelægger dødsulykker og illegalt arbejde

Flertal forlanger forklaring fra minister, efter Arbejdstilsynet har besluttet at holde ulykker hemmelige.

Polske Adam Szaj døde, da han faldt syv meter og ramte betongulvet i en lagerbygning i Hedensted. Politiet arbejder fortsat på at afklare, om arbejdsgiveren skal have en straf. Den slags sager vil fremover blive mørklagt, indtil politiet er færdig med deres efterforskning. Polske Adam Szaj døde, da han faldt syv meter og ramte betongulvet i en lagerbygning i Hedensted. Politiet arbejder fortsat på at afklare, om arbejdsgiveren skal have en straf. Den slags sager vil fremover blive mørklagt, indtil politiet er færdig med deres efterforskning.

Det sker alt for tit, at en håndværker falder i døden, og landarbejdere bliver klemt under en traktor. Men for fremtiden vil vi høre om færre af den slags sager.

En række af de alvorligste arbejdsulykker vil fremover blive mørkelagt for offentligheden. Det har Arbejdstilsynet besluttet hen over sommeren.

Indtil nu har ulykker på arbejdet været tilgængelige for offentligheden. Men nu bliver alle sager, der kan medføre bødestraf til arbejdspladsen, holdt hemmelige, indtil sagen er afsluttet hos politiet eller Arbejdstilsynet. Det drejer sig om flere end 500 sager hvert år, der vil blive undtaget. Og de tager typisk et par år, før de er afgjort.

Også sager om udenlandske firmaer, der arbejder ulovligt i Danmark bliver stemplet som hemmelige for offentligheden. Det drejer sig om flere hundrede sager hvert år.

- De vil også blive omfattet af de nye regler. Det gælder alle sager, hvor vi er inde og vurdere straf, siger Eva Jensen, kontorchef i Arbejdstilsynet.

"Uforståeligt"

Tilsynet ønsker at undgå at forstyrre politiets arbejde, når de skal efterforske sagerne. Men politiet har aldrig rettet henvendelse, fordi det skulle have været et problem, oplyser Arbejdstilsynet samtidig.

Et flertal i Folketinget er stærkt kritiske over for hemmelighedskræmmeriet. De vil have minister for beskæftigelse Mette Frederiksen (S) til at gå ind i sagen.

- Jeg er uforstående over for ændringen. Jeg kan kun se positive ting ved, at offentligheden får kendskab til ulykker som for eksempel dødsulykker, siger Lennart Damsbo-Andersen, ordfører for arbejdsmiljø for Socialdemokraterne.

Han vil nu bede ministen gå ind i sagen og komme med en forklaring.

Flertal kræver svar

Også SF's ordfører Eigil Andersen, de Radikales Nadeem Farooq og Enhedslisten vil have sagen undersøgt.

- Det virker helt grotesk. Det er en utidig beskyttelse af arbejdsgiverne. Jeg kender mange arbejdsgivere, der vil gøre alt for at undgå at få dårlig omtale, siger Christian Juhl fra Enhedslisten.

Den ansvarlige minister Mette Frederiksen har ikke svaret på Fagbladet 3F's henvendelser. Vi ville ellers gerne have spurgt hende, hvorfor de nye regler er nødvendige.

- Offentlig omtale af arbejdsulykker forebygger ulykker. Det her er stærkt problematisk, og det vil jeg rejse over for ministeren omgående, siger Christian Juhl.