Snød Ole for erstatning: Royal Unibrew skjulte ulykke

Bryggeriarbejder Ole Rønhoff får ingen erstatning, efter han blev væltet af stabel af paller, fordi Royal Unibrew har holdt ulykken hemmelig.

Lise og Ole Rønhoff gav deres yngste datter navnet Nikoline - efter bryggeriets elskede appelsinvand. (Foto: Uffe Weng)Lise og Ole Rønhoff gav deres yngste datter navnet Nikoline - efter bryggeriets elskede appelsinvand. (Foto: Uffe Weng)

Ole Rønhoff arbejdede for Royal Unibrew i 30 år, før hans skulder blev ødelagt i en arbejdsulykke. En stak paller ramte ham i nakken og væltede ham omkuld.

- Havde jeg ikke nået at flytte mig, havde jeg fået dem i hovedet, og så havde jeg ikke siddet her i dag, fortæller Ole Rønhoff.

Men Ole får ingen erstatning. For ledelsen på bryggeriet skjulte ulykken for myndighederne.

En måned efter ulykken udfyldte han papirerne sammen med sin leder. Men ledelsen i Royal Unibrew sendte aldrig papirerne til Arbejdsskadestyrelsen. Og det koster ham nu erstatningen.

- Jeg blev noget lang i ansigtet, da jeg fandt ud af, at de bare havde lagt anmeldelsen i en skuffe, siger Ole.

"Smutter"

Han opdagede, at skaden aldrig var blevet anmeldt, da lægen en dag sagde stop og sygemeldte ham fra arbejdet på bryggeriet. På lægens opfordring gik Ole til sin fagforening 3F for at sikre, at ulykken var blevet anmeldt. Men her opdagede sagsbehandler Pia Lohse Hansen, at virksomheden aldrig havde anmeldt sagen.

Ole blev fyret på grund af skulderen. Derfor står han til at miste 10 år af sit arbejdsliv - uden at få en krone i erstatning.

- Jeg har svært ved at udtale mig om, hvad der er sket i 2007, og hvorfor der er sket en smutter dengang, og det har været ledelsessvigt. Det er mange produktionschefer siden, siger Søren Lisbjerg, produktionschef hos Royal Unibrew.

Over for Arbejdsskadestyrelsen har ledelsen fortsat med at dække over ulykken. Tre gange ignorerer ledelsen hos Royal Unibrew myndighedernes spørgsmål om ulykken. Først da Arbejdsskadestyrelsen melder virksomheden til politiet, reagerer ledelsen og erkender, at der har været en ulykke, og at de aldrig anmeldte den.

Alligevel afviser Arbejdsskadestyrelsen sagen, fordi den blev anmeldt for sent. Ole skulle selv have anmeldt den, mener myndighederne. Også selvom virksomheden sagde, at de havde anmeldt ulykken.

- Det er bare ikke i orden. Jeg regnede jo med, at de havde anmeldt sagen, forklarer Ole.

"Prøver ikke at skjule ulykker"

Efter længere tids sygdom med skulderen blev Ole fyret. Så nu er Ole i arbejdsprøvning hos kommunen og håber på, at han måske kan få et flexjob. 3F har anket sagen mod Royal Unibrew.

Ledelsen afviser i dag, at de bevidst har holdt ulykken hemmelig.

- Men mig bekendt prøver vi ikke at skjule arbejdsulykker eller anmeldelser. Vi er meget rigide med det, for vi synes, det er en alvorlig sag med arbejdsulykker, udtaler produktionschef Søren Lisbjerg.