Mange ulykker hos Banedanmark
Ulykker:
Banedanmark ligger langt over gennemsnittet for arbejdsulykker i byggebranchen.
(Arkivfoto: Harry Nielsen) Banedanmark har langt flere arbejdsulykker end normalt i byggebranchen.
Det viser Banedanmarks ulykkestal fra 2011, som Fagbladet 3F har fået adgang til.
Den del af Banedanmark, som arbejder på skinnerne, hedder Banedanmark Produktion. Tallene fra Banedanmark er opgjort pr. måned. I nogle måneder havde produktionsdelen 52 ulykker pr. million arbejdstimer. Det er den målestok, der bliver brugt til at sammenligne arbejdsulykker.
Og det er et højt tal. Gennemsnittet i byggebranchen er 33,2 arbejdsulykker pr. million arbejdstimer.
I alle måneder har Banedanmark mere end 40 ulykker pr. million arbejdstimer og har dermed markant flere ulykker end resten af byggebranchen.
For få dage siden kom det frem, at Banedanmark er under skærpet overvågning fra Arbejdstilsynet. Årsagen er, at Banedamark har fået en række påbud på grund af sikkerhed og arbejdsmiljø. Alene i 2011 fik Banedanmark 12 af de alvorlige strakspåbud.
Ekspert: Højt tal
Seniorforsker Johnny Dyreborg fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er overrasket over, at Banedanmark har så mange ulykker.
Han har forsket i arbejdsulykker på store offentlige byggeprojekter som metroen og Øresundsbroen. Her var billedet omvendt. Begge byggerier havde færre ulykker end branchens gennemsnit. Det burde Banedanmark også kunne.
- Arbejdet på banen burde ikke være sikkerhedsmæssigt mere kompliceret end metrobyggeri og Øresundsforbindelse. Reparation og vedligeholdelse af banelegemet burde dermed kunne ligge under branchegennemsnittet. Ud fra den betragtning vurderer jeg, at det ligger højt, siger Johnny Dyreborg.
Snubler på skrænter
Økonomidirektør Søren Stahlfest Møller, som er ansvarlig for sikkerheden hos Banedanmark, vil ikke gå ind i sammenligninger. Men han siger:
- Der skal ikke herske tvivl om, at vi arbejder fokuseret på at få antallet af arbejdsskader ned. Enhver ulykke er en for mange, og vi vil gerne have færre ulykker.
Andreas Jørgensen er tillidsrepræsentant i Banedanmark Forst. Det er den afdeling, der sørger for, at træer og buske ikke blokerer skinner og tekniske installationer.
Han oplever også forhold, hvor medarbejderne risikerer af falde og komme til skade.
- Når vi går og arbejder, så går vi på skrænter, som er ekstremt stejle og glatte. Vi går der både i regnvejr og sne. Vi har mange snubleskader, når folk falder på skrænter, forklarer han.