Omstridt vikarbureau fremturer i nyt navn

Direktøren for det konkursbegærede JobServer har overtaget medarbejderne og lavet et lignende vikarbureau. Men han vil ikke betale de millionbeløb, som de ansatte er blevet snydt for.

JobServer har begæret konkurs, men JobServers tidligere direktør har startet et nyt selskab, der blandt andet har samme adresse og samme medarbejdere som Jobserver.JobServer har begæret konkurs, men JobServers tidligere direktør har startet et nyt selskab, der blandt andet har samme adresse og samme medarbejdere som Jobserver.

Man må tage det sure med det søde, lyder et kendt ordsprog. Men sådan har den afgående direktør i det kontroversielle vikarbureau JobServer det ikke. Han har netop modtaget selskabets polske vikarer og oprettet et tilsvarende vikarbureau kaldet JobSupply. Men han vil på ingen måde røre de faglige sager mod JobServer, som lige nu står i kø ved Arbejdsretten. - Jeg har 10. april købt alle aktiviteterne i JobServer og overtaget omkring 250 medarbejdere. Men jeg har ikke overtaget sagerne ved Arbejdsretten. Det bliver konkursboet efter JobServer, som skal klare det, siger Carsten Bo Petersen, ejer og direktør i JobSupply, til Nyhedsbrevet 3F.

Ens selskaber - nyt navn

Det nye selskab JobSupply kører videre i samme spor som det konkursbegærede JobServer. Begge bureauet leverer vikarer inden for gartneri, industri, lagerarbejde og avisdistribution. Begge bureauer har til huse på Petersmindevej 2 i Odense, og de har samme telefonnummer, samme direktør samt samme revisorfirma. JobSupply har endda fået navnet JobServer som binavn, viser papirer fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, som Nyhedsbrevet 3F har fået indsigt i. Carsten Bo Petersen har oven i købet lavet et samarbejde med folkene bag JobServer om at rekruttere medarbejdere i Polen. Og hans polske vikarer er også de samme, som han var direktør for i JobServer. Dog har de personer, som er gået til fagforeningen, fordi de er blevet snydt af JobServer, ikke fået arbejde hos JobSupply. - Vi har ikke overtaget nogle af de medarbejdere, som havde krav mod JobServer. Dem, som er fortsat hos os, vil gerne arbejde for os. Og det kører fuldstændig efter reglerne i JobSupply, siger Carsten Bo Petersen.

Ikke medlem af DI

Ejeren af JobSupply oplyser over for Nyhedsbrevet 3F, at hans nye vikarbureau er medlem af arbejdsgiverforeningerne Dansk Industri samt GLS-A. Men den påstand afviser Dansk Industri: - Vi har fået en anmodning fra JobSupply om at blive optaget som medlem. Men vi har ikke færdigbehandlet anmodningen endnu, og JobSupply er ikke medlem hos os på nuværende tidspunkt, siger Frank Bill, direktør for Serviceindustrien i DI, til Nyhedsbrevet 3F. Direktøren i DI understreger, at et eventuelt medlemskab afhænger af, om JobSupply kan dokumentere, at selskabet er helt adskilt fra det konkursbegærede JobServer.

3F har hentet 800.000

Carsten Bo Petersen overtog direktørstolen i JobServer i november sidste år. På det tidspunkt var vikarbureauet blevet kendt over hele Danmark for at snyde dets østeuropæiske vikarer. De ansatte måtte nemlig betale en væsentlig del af deres løn tilbage til vikarbureauet i høj husleje, dyr transport til og fra arbejdet samt for rejser til hjemlandet. I mange tilfælde boede udlændingene dog tæt på arbejdspladsen i Danmark og havde slet ikke været på besøg hos deres efterladte familie i fædrelandet. 3F Århus Rymarken har allerede hentet 230.000 kroner til 80 polakker, som var blevet snydt af JobServer. På samme vis indgik 3F Frederiksborg i februar i år et forlig med JobServer, som sikrede 15 polske medlemmer 180.000 kroner for manglende betaling af blandt andet løn og tillæg for overarbejde. Den Grønne Gruppe i 3F har ligeledes hentet knap 185.000 kroner til polske medlemmer, mens Industrigruppen i 3F har skrabet omkring 200.000 ind til medlemmer i flere lignende sager mod vikarbureauet.

Millionkrav mod JobServer

Derudover har 3F lige nu omkring 30 faglige sager imod selskabet for brud på overenskomsten. Den Grønne Gruppe i 3F gør krav på 700.000 kroner fra JobServer til 14 polske medlemmer, mens fagforeningens industrigruppe forlanger omkring 600.000 kroner. Flere andre fagforbund har også rejst krav mod JobServer, og samlet løber sagerne op i flere millioner kroner. Men ejeren af vikarbureauet JobSupply, som har overtaget alle aktiviteterne i JobServer, vil altså ikke betale sine tidligere medarbejderes manglende løn. Dermed skal polakkerne i stedet forsøge at få deres penge fra et konkursbo med begrænsede midler.

Vil gå konkurs

Carsten Bo Petersen stiftede sit nye vikarbureau JobSupply 3. april i år. Dagen efter skiftede JobServer, hvor han var direktør, navn til Serviceselskabet af 25.03.2004. Og den 25. april søgte Serviceselskabet af 25.03.2004 om at gå konkurs. Den anmodning blev dog afvist af Skifteretten i Odense, fordi underskriften var ugyldig. Men 9. april indgav det hollandsk ejede selskab en korrekt såkaldt egenbegæring om konkurs. - Der var et stort pres fra fagbevægelsen, og det gjaldt om at få lukket sagerne på den ene eller den anden måde. JobServers aktionærer sagde, at de ikke kunne fortsætte, fordi de ikke kunne overskue deres forpligtigelser ved sagerne i Arbejdsretten, siger Carsten Bo Pedersen, tidligere direktør i JobServer. - Men hvorfor skulle JobServer skifte navn til Serviceselskabet af 25.03.2004 lige inden, man solgte aktiviteterne og meldte vikarbureauet konkurs? - Det er rent teknisk. Det var for at få handlen til at kunne gå op, siger Carsten Bo Pedersen, ejer og direktør i JobSupply.