Hård kritik af Disney i Kina
Legetøjskoncernen er ansvarlig for et rekordhøjt antal arbejdsulykker og grov underbetaling på fabrikker i Kina, ifølge ny rapport.
Omkring en tredjedel af Kinas 320.000 årlige arbejdsulykker finder sted i Guangdong-provinsen. På billedet ses ansatte fra Fu Guo Industry i Shenzhen. (Foto: Søren Zeuth) Walt Disney er ansvarlig for et utal af arbejdsulykker i Kina.
Det konkluderer studenter- og lærerforeningen Sacom fra Hong Kong og den amerikanske organisation, National Labor Committee i en ny rapport.
Arbejderne på fabrikker, der leverer bøger, hæfter og legetøj til Disney må stå model til et rekordstort antal knuste fingre og beskadigede arme.
I strid med den kinesiske lovgivning modtager de skadede arbejdere ikke penge fra sygesikringen, men må derimod selv betale for hospitalsophold.
Rapporten beretter om et anseeligt arbejdere, der er blevet invalide efter arbejdsulykkerne, og som desuden er gået ned i løn, mens de var sygemeldte, hvilket også er ulovligt.
Arbejder 90 timer om ugen
De ansatte arbejder tvinges til at arbejde op til 90 timer om ugen uden overarbejdsbetaling i højsæsonen og bor i små sovesale. Lønnen ligger på omkring 300 kroner om måneden, konkluderer rapporten.
Disney beskyldes for at lade de ansatte arbejde i en ulidelig varme og bryde reglerne for barsel.
Den er baseret på interviews med 120 arbejdere på fem fabrikker i den sydlige del af Kina. Fabrikkerne forsyner en ny Disney park, der åbner i Hongkong den 12. september, med produkter.
De ligger alle i den fremstormende Guangdong-provins, der producerer cirka halvdelen af klodens legetøj.
Omkring en tredjedel af Kinas 320.000 årlige arbejdsulykker finder sted her.
Ifølge rapporten har trykkeriet Hung Hing Printing, der er underleverandør til Disney, regionens højeste antal arbejdsulykker - mellem fire og fem om ugen.
Fabrikker bryder loven
De to menneskeretsorganisationer hævder derudover at have undersøgt over tyve Disney-leverandører, der alle bryder loven.
På papiret yder de kinesiske myndigheder landets industriarbejdere stor beskyttelse, men i praksis er arbejdernes løn - og arbejdsforhold langt fra arbejdsmarkedslovens standarder.
Kinas fagbevægelse er tæt forbundet med den kinesiske regering og de udenlandske selskaber.
Sacom og National Labor Committee varsler nu en storstilet kampagne for bedre arbejdsforhold hos Disneys underleverandører.
Rapportens afsløringer står i skarp kontrast til Disneys etiske regler, der burde sikre arbejderne hos koncernens underleverandører ordnede forhold. Blandt andet må ansatte ikke arbejde over 48 timer om ugen.
- Disney tager disse påstande yderst alvorligt. Vi har ikke været bekendt med de krænkelser, der har været nævnt, og vi vil undersøge det, siger talskvinden Alannah Goss fra Disney ifølge Ritzau.
Læs Sacoms rapport om Disney.
Læs Sacoms rapport om Disney.