Tillidsrepræsentant har recepten mod sygefravær

Landets eneste sociale tillidsrepræsentant får sygemeldte i job og banker sygefravær ned med kærlig hånd. Andre virksomheder bør overveje lignende ordninger, siger forsker.

Den sociale tillidsrepræsentant Jens Peter Møller træder tidligt til med støtte, samtaler og rådgivning, når en kollega er syg, har fået en arbejdsskade eller har andre problemer på jobbet eller i privatlivet.  (Foto: Henrik Bjerregrav)Den sociale tillidsrepræsentant Jens Peter Møller træder tidligt til med støtte, samtaler og rådgivning, når en kollega er syg, har fået en arbejdsskade eller har andre problemer på jobbet eller i privatlivet. (Foto: Henrik Bjerregrav)

Togfabrikken Bombardier i Randers har med den sociale tillidsrepræsentant fundet recepten på, hvordan man hjælper sygemeldte kolleger tilbage i job og får fraværsprocenten ned. Forsker Thomas Lund, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, pointerer, at ordningen bygger på gode principper, og at andre virksomheder absolut bør overveje ideen.

Den sociale tillidsrepræsentant Jens Peter Møller, der foreløbig er landets eneste med den titel, hjælper med en kærlig hånd sygemeldte kolleger tilbage i job, og det har bragt sygefraværet helt ned på 2,3 procent.

Årsagerne til fravær på togfabrikken er mange: stress, arbejdsskader, psykiske nedbrud, skilsmisser, selvmordsforsøg, voldtægt, sygdom, alkoholisme og incest.

Det springende punkt

- En af de vigtigste faktorer i forhold til at vende tilbage i jobbet er at bevare kontakten til virksomheden under sygdom. Det springende punkt er ofte, hvem der står for kontakten, og det er al ære værd, den måde Bombardier har løst det problem på, siger Thomas Lund.

Jens Peter Møller træder tidligt til med støtte, samtaler og rådgivning, når en kollega er syg, har fået en arbejdsskade eller har andre problemer på jobbet eller i privatlivet. Og han får lavet aftaler om tilknytning og arbejdsfastholdelse.

- Jeg tror, det er vigtigt at skræddersy sådanne ordninger, så de passer til den enkelte virksomhed, hvor der jo er forskellige kulturer. Og den proces og dialog, der skal til for at nå målet, er også vigtig, siger Thomas Lund.

Udlånes til andre

Bombardier gør deres til at få andre virksomheder med og "udlåner" Jens Peter Møller, der har givet en hjælpende hånd på fem virksomheder, hvor ansatte var gået ned med stress.

Han rådgav og fik gang i behandling. To kom til psykoterapeut, og alle fem var tilbage i job efter seks dage.