Færre rygskader inden 2010

Regeringen har sat mål om ti procents mindre sygefravær som følge af blandt andet rygskader. 3F er positive og klar til at trække i arbejdstøjet.

Inden 2010 skal sygefravær på grund af rygsmerter, muskel- og skeletbesvær nedbringes med ti procent. (Arkivfoto.)Inden 2010 skal sygefravær på grund af rygsmerter, muskel- og skeletbesvær nedbringes med ti procent. (Arkivfoto.)

Smerter i blandet andet ryg, arme og skuldre koster hvert år samfundet milliarder i sygefravær og erstatninger efter arbejdsskader. Alligevel var området muskel- og skeletbesvær, som det også kaldes, det eneste, hvor regeringen i 2005 undlod at sætte mål op for konkrete forbedringer i sin arbejdsmiljøplan 2010.

Årsagen var, at arbejdsmarkedets parter ikke formåede at komme med en fælles indstilling til ambitionsniveauet. Da de stadig ikke kan det, har beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu valgt at skære igennem og har meldt regeringens mål ud. Fraværet som følge af muskel- og skeletbesvær skal ned med ti procent inden 2010.

- Jeg forventer, at både lønmodtagere og arbejdsgivere bakker op om målet, så vi i fællesskab kan undgå, at plejepersonale og bygningsarbejdere får ødelagt deres ryg af arbejdet. Og hvis skaden sker, skal vi blive bedre til at fastholde disse mennesker på arbejdsmarkedet, siger Claus Hjort Frederiksen.

3F: Lad os så komme i gang

Samtidig lægger regeringen op til en bred tilgang, hvor alt, der kan give skader, skal inddrages i kampen mod muskel- og skeletbesvær. Og vil starte en række undersøgelser, der skal danne grundlag for egentlige trepartsdrøftelser med arbejdsmarkedets parter til næste sommer om nye virkemidler i en forstærket indsats.

I fagforbundet 3F, hvis medlemmer har nogle af de mest nedslidende job herhjemme, er næstformand Steen Andersen tilfreds med, at der efter to år endelig er sat mål på indsatsen.

- Vi havde gerne set mål med et højere ambitionsniveau, men det er ikke det vigtigste. Der er spildt al for megen tid, så nu handler det om at komme i gang. Vi skal i arbejdstøjet, så vores medlemmer kan blive lettet for nogle af de daglige belastninger, siger han.

Steen Andersen glæder sig samtidig over, at det er alle risikofaktorer, som bliver prioriteret i det arbejde, der nu skal i gang, og at der bliver inviteret til trepartsdrøftelser om nye virkemidler undervejs.