Arbejdsskadede i kamp mod uret
Lovforslag om forældelse har udløst ramaskrig i fagbevægelsen. Det forringer arbejdsskadedes ret til at rejse sager, mener blandt andre 3F.
I perioden maj 2004 og til udgangen af sidste år blev rygpatienter i Vejle Amt tilbudt en samlet pakkeløsning, der - hvis tilbudt til alle landets rygpatienter - ville kunne spare samfundet for 3,6 milliarder kroner. Et lovforslag, som ellers skal gøre det lettere at være gældsplaget dansker og halvere forældelsesfristen på pengegæld, har udløst et ramaskrig hos flere arbejdsskadeadvokater: LO og i samtlige af landets største fagforbund, Dansk Metal, FTF, FOA, HK og Fagligt Fælles Forbund 3F.
Ifølge kritikerne indføres der en generel forældelsesfrist på tre år, der også vil ramme arbejdsskadede, der hidtil har haft 20 år til at rejse en erstatningssag. Samtidig indføres der en søgsmålfrist/tillægsfrist på et år, hvis man vil starte en retssag mod arbejdsskademyndighederne. En sådan frist har der ikke hidtil været på arbejdsskadeområdet.
Både advokater og fagforbund har nu rettet henvendelse til Folketingets retsudvalg for i 11. time at få undtaget arbejdsskadeområdet. Blandt brevskriverne er næstformand i 3F Steen Andersen, der mener at forslaget vil give katastrofale forringelser for arbejdsskadede.
- Rigtig mange, som kommer ud for en arbejdsskade, er ofte i en situation, hvor deres arbejdsevne er uafklaret. Der kan gå flere år på grund af sagsbehandlingstiden i kommuner og sundhedsvæsen, før deres situation er afdækket. De vil få svært ved at rejse deres krav inden for forældelsesfristen og risikere at miste den erstatning, de er berettigede til i dag.
Skaden først alvorlig senere
Et andet typisk eksempel er ifølge 3F den lønmodtager, der falder og slår sit knæ på arbejdet. Det gør ondt og hæver op, men lægen siger, at han bare skal tage den med ro. Efter nogle dage begynder han på arbejdet igen, og først fire år efter bryder knæskaden ud igen og denne gang for alvor. Han kan ikke længere passe sit arbejde, bliver indlagt og opereret.
- Nu siger lægerne, at gener stammer fra den gang, han faldt og slog knæet. Men hvis treårs-fristen indføres, kan sådan en sag være forældet, siger Steen Andersen, der overfor retsudvalget har appelleret til, at de bevarer de gældende retsregler, der eksisterer i dag.
Ændringsforslag på vej
Justitsminister Lene Espersen (K) imødekommer nu dele af kritikken ved at fremsætte et ændringsforslag om, at forældelsesfristen i visse genoptagelsessager kan udvides til 30 år. Dermed mener hun og justitsministeriets jurister, at lovforslaget samlet set er en væsentlig forbedring af retssikkerheden for arbejdsskadede.
Men det er kritikkerne ikke enige i. Og i går var Lene Espersen kaldt i et halvandet time langt samråd i Folketingets retsudvalg. Her deltog to arbejdsskadeadvokater fra advokatfirmaet Elmer & Partnere, hvor de redegjorde for en række af de forhold, hvor lovforslaget utilsigtet vil ramme arbejdsskadede. Til det sagde Socialdemokraternes retsordfører Morten Bødskov efter mødet:
- Advokaterne pegede på nogle rigtige problemer, vi er nødt til at få afklaret. Vi har på arbejdsskadedelen en række problemer med det nuværende lovforslag og en masse uafklarede spørgsmål, som ministeriet skal svare bedre på, end de hidtil har gjort. Så det forslag er langt fra færdigbehandlet endnu, siger han.
Morten Bødskov kan endnu ikke sige, hvad der skal til, før lovforslaget giver arbejdsskadede en tilstrækkelig retssikkerhed. Men han forventer meget hurtige svar på en række spørgsmål, da lovforslaget skal endeligt færdigbehandles i Folketingssalen fredag i næste uge.