Børn skal ikke arbejde for lommepenge

Det skal være en selvfølge, at børn hjælper til i hjemmet uden at tjene penge på det. Til gengæld bør børn have lidt lommepenge, fordi det har en lærende effekt, siger psykolog Magrethe Brun Hansen.

Det er i orden at give børn lommepenge, mener psykolog Magrethe Brun Hansen. Børnene lærer for eksempel glæden ved at spare op til noget. (Foto: Colourbox)Det er i orden at give børn lommepenge, mener psykolog Magrethe Brun Hansen. Børnene lærer for eksempel glæden ved at spare op til noget. (Foto: Colourbox)

Det kan være en svær balancegang at give børn lommepenge, for hvor meget skal de have, og hvor meget skal de lave for dem? Ingenting.

Sådan lyder udmeldingen fra psykolog og medlem af familie og arbejdsmarkedskommissionen, Magrethe Brun Hansen. Børn skal nemlig ikke lære, at de får penge ud af at hjælpe til i hjemmet.

- Det bør være en selvfølge, at børn hjælper til i familien. Om det så er at sætte vand på bordet til aftensmaden eller hjælpe med at skrælle gulerødder, forklarer Magrethe Brun Hansen.

- Mange voksne betaler per ydelse i hjemmet, men et hjem er et sted man hjælper hinanden. Derfor skal man ikke arbejde for sine lommepenge. Børn skal jo ikke lære, at de skal have penge, hver gang de gør noget for andre, siger Magrethe Brun Hansen og fortsætter:

- Jeg mener, at vi forældre skal være bedre til at inddrage vores børn i husholdningen i stedet for at lade dem sidde og dalre foran computeren, så de i større omfang bliver en del af de sociale engagement i familien.

Børn skal have lommepenge

Til spørgsmålet om hvorvidt børn skal have lommepenge, svarer Magrethe Brun Hansen prompte et højtklingende ja.

- Jeg mener, at børn skal have lommepenge, fordi der er et større formål med at give dem det. Det formål handler om, at gøre sine børn økonomisk ansvarlige samt at lære glæden ved at spare op til noget, forklarer hun og fortæller videre, at mange forældre "køber" sig til fred og ligger under for, hvad alle andre gør.

Det vigtigste for barnet er, at man bruger det, som hun kalder det ansvarlige forældre-nej- altså ikke bare giver ungerne, alt hvad de peger på. Det gør nemlig ikke børn mere økonomisk ansvarlige.

- Når man giver lommepenge, så får barnet en frihed, som ligger i, at det ikke skal spørge om lov hos mor og far. Men med den frihed ligger der et ansvar, og det er her man kan lære barnet, at der er konsekvenser ved at bruge penge. Hvis man bruger alle på en gang, ja så er der ikke flere før næste gang.

Start omkring skolealderen

Har man først besluttet sig for, at ungerne skal have lidt penge på lommen, så kommer næste spørgsmål: Hvornår skal man begynde at give poderne penge, og hvor meget?

- Jeg vil sige, at man kan starte med at give lommepenge fra skolealderen af. Det er min erfaring, at børn fra seks til ni år får omkring 100 kroner om måneden. Fra ni til tolv år ligger niveauet på omkring 200 kroner om måneden, og her kan man begynde at tale om, at barnet selv betaler lidt til faste udgifter af sine lommepenge. Det kan for eksempel være til en busbillet, et magasin eller lignende, forklarer Magrethe Brun Hansen.

- Når barnet er omkring 14 år, kan de selv begynde at arbejde, hvilket er et godt initiativ. Mange børn tjener måske 1000-2000 om måneden, og mange siger: Det er mine egne penge, dem bestemmer jeg selv over, hvilket også er okay. Dog må man så stille det krav, at hvis de for eksempel vil købe mærketøj, ny mobil osv, ja så må de spæde til med deres egne tjente penge, siger psykologen, der i sin praksis har oplevet, at forældre lader deres børn købe ind for 2.000-3.000 kroner på deres dankort.

- Det er jo at gøre sine børn en kæmpe bjørnetjeneste. De skal jo kunne klare sig selv den dag de flytter hjemmefra og skal leve på lærlingeløn og s.u.

Børn og lommepenge

Hvad mener du? Giver du dine børn lommepenge?

Hvor meget er rimeligt? Hvor meget får dine børn i lommepenge om måneden?

Deltag i debatten og skriv en kommentar.